Китайският безпилотен космически апарат "Тянвън-1" продължава полета си към Марс и се намира на разстояние 12 милиона километра от Червената планета и на 100 милиона километра от Земята, предаде ТАСС.

Вижте как изглежда китайската марсианска сонда >> >> >>

Агенцията цитира съобщение на китайското космическо ведомство. По негови данни апаратът е в полет от 144 дни. В момента е невъзможно излизането на марсианска орбита, предвид спецификата на движение. Полетът по права линия между Земята и Марс е невъзможен заради гравитационното поле на Слънцето. Поради тази причина се избират по-дълги траектории - епилептична, параболична и хиперболична. Тогава апаратът ще се намира на разстояние от 190 милиона километра от Земята.

"Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли с помощта на ракетата-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан, разположен в южната провинция Хайнан.

Вижте как изглежда ракетата "Чанчжън-5" >> >> >>

В средата на март апаратът се доближи до Марс и извърши четири маневри. Той тежи 5 тона, като от тях 1,3 тона е масата на спускаемия модул , а 3,7 тона е тази на орбиталната станция. Сондата е оборудвана с 13 съвременни измервателни уреда.