Китай планира в предстоящите две години да изстреля в космоса четири пилотирани космически кораба в рамките на програмата си за строителство на обитаема станция в земна орбита, съобщи ТАСС.

"За две години се готвим да осъществим 11 полета с цел създаване на орбитална станция", каза заместник ръководителят на китайското национално космическо управление У Янхуа.

Вижте как ще изглежда Китайската космическа станция >> >> >>

"В първата половина на следващата година ще изведем в орбита базов модул, след което и две лаборатории, четири пилотирани и още толкова товарни космически кораба", заявява Янхуа.

У Янхуа уточни, че след като станцията бъде готова, Китай възнамерява веднага да пристъпи към множество научни експерименти в орбита.

Планът за бързото изграждане на станцията бе разкрит след успешния тестов полет на ракетата Long March 5B. Именно тя ще е "работният кон" на Китай в ниска околоземна орбита. За нуждите на станцията ще се извършат и изстрелвания на ракетите Long March 2F и Long March 7.

Тримодулната космическа станция ще има общо тегло от 66 метрични тона. Тя ще може да приеме трима астронавти, които ще се сменят на период от 6 месеца. Дизайнерите са я създали с идеята, че след 2023 година станцията може да се сдобие с още 3 нови модула.

След завършване на основната конфигурация на станцията ще бъде монтиран и орбитален космически телескоп с диаметър 2 метра.

"Коефициентът му на разделителна способност ще бъде еквивалентен на добре познатия телескоп "Хъбъл", но ъгълът на полето му ще бъде 300 пъти по-голям от "Хъбъл", разкрива Джоу Джанпинг. Свързването му с китайската космическа станция ще позволи и лесен ремонт.

Планираните експерименти включват международни проекти в областта на астрономията, космическата медицина, биотехнологията, и поведението на течностите и огъня в условия на микрогравитация.

Китайската космическа станция ще орбитира на между 340-450 километра над земната повърхност и ще остане в космоса за най-малко 10 години.