Китай е подала жалба в Организацията на обединените нации (ООН) за два избегнати сблъсъка между космическата станция Tiangong и сателитите Starlink. Според китайски служители, станцията е била принудена да поеме "превантивен контрол за избягване на сблъсък" по време на две "близки срещи" със сателитите на SpaceX - на 1 юли и 21 октомври тази година.

В жалбата се посочва, че спътниците на компанията на Илън Мъск не винаги са били предвидими и представляват риск за сигурността. По време на инцидента през октомври например, те "непрекъснато" се се движили по начин, който затруднява прогнозирането на орбиталния им път.

В документа се настоява генералният секретар на ООН да напомни, че страните по Договора за космическото пространство са отговорни за инциденти извън Земята, дори и когато в тях са замесени частни компании.

Космическата станция Tiangong, чието име означава "небесен дворец", е последното постижение в стремежа на Китай да се превърне в голяма космическа сила. Основният й блок влезе в орбита по-рано тази година и се очаква тя да заработи напълно до края 2022 година.