Първият модул за китайската космическа станция ще бъде изпратен в орбита през следващата година, заяви Джоу Джанпинг, главен дизайнер на китайската пилотирана космическа програма.

За изграждането на космическата станция, което трябва да приключи през 2023 година, са предвидени 11 полета, пише spacenews.com.

Вижте как ще изглежда китайската космическа станция >> >> >>

Те ще включват изстрелването на ядрото и два експериментални модула, както и четири пилотирани космически кораба и четири товарни космически кораба.

Изстрелването на основния модул Tianhe с ракетата Long March 5B ще се състои в началото на 2021 г. След това ще следват една пилотирана и една товарна мисия.

Планът за бързото изграждане на станцията бе разкрит след успешния тестов полет на ракетата Long March 5B. Именно тя ще е "работният кон" на Китай в ниска околоземна орбита. За нуждите на станцията ще се извършат и изстрелвания на ракетите Long March 2F и Long March 7.

Тримодулната космическа станция ще има общо тегло от 66 метрични тона. Тя ще може да приеме трима астронавти, които ще се сменят на период от 6 месеца. Дизайнерите са я създали с идеята, че след 2023 година станцията може да се сдобие с още 3 нови модула.

След завършване на основната конфигурация на станцията ще бъде монтиран и орбитален космически телескоп с диаметър 2 метра.

"Коефициентът му на разделителна способност ще бъде еквивалентен на добре познатия телескоп "Хъбъл", но ъгълът на полето му ще бъде 300 пъти по-голям от "Хъбъл", разкрива Джоу Джанпинг. Свързването му с китайската космическа станция ще позволи и лесен ремонт.

Планираните експерименти включват международни проекти в областта на астрономията, космическата медицина, биотехнологията, и поведението на течностите и огъня в условия на микрогравитация.

Китайската космическа станция ще орбитира на между 340-450 километра над земната повърхност и ще остане в космоса за най-малко 10 години.

Китай има много амбициозна космическа програма. Освен изграждането на орбитална станция в рекордно бързи срокове, само за тази година Пекин е предвидил да изпрати сонда на Луната и Марс. И двете мисии са доста трудни, като тази до естествения ни спътник ще е свързана и със вземането на проби и връщането им на Земята.