Китай завърши първия тест на задвижващата система на своята нова мегаракета Long March-10 или "Чанчжен-10". Тя ще бъде използвана за пращането на първите китайски космонавти на Луната преди 2030 г., пише South China Morning Post.

Три двигателя YF-100K от първата степен на ракетата бяха запалени едновременно по време на теста в петък в квартал Фенгтай в Пекин. Информацията е споделена от държавния разработчик на ракети China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT).

Двигателите, които генерираха комбинирана тяга от 382 тона за няколко минути, "стартираха нормално, работеха стабилно и се изключиха по график", каза CALT в официалния си акаунт в WeChat.

Конструкторите добавят, че разработването на ракетата вече е в "бързата лента" и широкомащабните тестове на системно ниво са пътя към първия ѝ полет.

"Чанчжен-10" е с височина 92,5 метра. Тя е тристепенна свръхтежка ракета, която изгаря керосин и течен кислород.

Първата степен е широка пет метра и се задвижва от седем двигателя YF-100K. Тя е подсилена от два ускорителя, като всеки от тях също има седем двигателя YF-100K, ракетата може да генерира огромна тяга от 2678 тона при излитане.

Това означава, че при излитане, едновременно ще заработят 21 двигателя YF-100K.

Снимка: CCTV

Ракетата е в състояние да достави най-малко 27 тона Луната, което е около три пъти повече от капацитета на Long March-5, най-мощната ракета на Китай досега.

За планираното кацане на Луната с екипаж на Китай, ракетите Long March-10 ще бъдат натоварени с две изстрелвания - едно за изпращане на космическия кораб Mengzhou към лунната орбита и друго за изстрелване на лунния модул Lanyue.

След това тези два космически кораба ще се срещнат и съединят в лунна орбита. Двамата китайски космонавти ще се прехвърлят от космическия кораб, на лунни модул за кацане.

След като спускаемият модул докосне лунната повърхност, космонавтите ще  извършат научни изследвания и ще съберат скални проби, според държавната телевизия CCTV. Освен това те ще управляват и малък роувър, за да се придвижват по-бързо на големи разстояния.

След като изпълнят мисията си, екипажът ще се върне в Lanyue и ще напусне Луната. Те ще се скачат с Mengzhou в лунна орбита и ще се върнат на Земята с пробите, които са събрали, каза CCTV.

Но до осъществяването на този план има 6 години.

Китай предстои да осъществи в близкото бъдеще едновременен тест на всички 7 двигателя на първата степен. Наред с това следват изпитания на модула за кацане и космическия кораб. Няма точен график за първото изстрелване на Long March-10, но то може да се очаква след около 4 години.