Безпилотният китайски космически апарат "Чанъе-5", който кацна на Луната вчера, пристъпи към събиране на проби от повърхностния й слой, съобщи ТАСС, като се позова на Китайската национална космическа корпорация.

В 04:53 часа пекинско време спускаемият модул на апарата е започнал пробивни дейности, събиране и опаковане на образци. "Чанъе-5" ще събира реголит от лунната повърхност с помощта на автоматизирани пипала.

Китайска ракета-носител миналата седмица успешно изведе в орбита апарата "Чанъе-5", който след три седмици се очаква да донесе на Земята образци от лунната повърхност. Спускаемият модул на "Чанъе-5" вчера кацна на Луната и зареди успешно батериите си.

Предвижда се апаратът да събере два килограма образци от лунната повърхност, които да бъдат изследвани от китайски специалисти за научни цели и като част от подготовката за строителство на научно-изследователска база на естествения спътник на Земята. Мисията ще е първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на образци от повърхността на Луната.