Драматични кадри в TikTok, добили голяма популярност в социалната мрежа, разкриват импровизирано и неочаквано за туристите авиошоу. На видеото се вижда, че китайски изтребител J-16 лети само на метри над плажната ивица.

Тропическият климат привлича посетителите на брега на морето, а импровизираните "въздушни шоута" са чести и добри за бизнеса, споделя местен управител на хотел, който не пожела да разкрие името си.

Според запознати тренировките са зачестили още през миналата година, защото през 2021 година управляващата комунистическа партия празнува 100-годишнина от основаването си.

Тренировките са извършвани основно с J-10 и J-16, които са най-масовите съвременни изтребители в армията на Китай.

Вижте как изглеждат най-масовите модерни изтребители във ВВС на Китай >> >> >>

J-10 често е определян, като китайският еквивалент на F-16 и МиГ-29.

Изтребителят е изграден от специална заздравена метална сплав с ниско тегло и композитни материали. Радарът и авиониката са разработени и произведени в Китай, като според експертите те превъзхождат тези на Су-27, като са наравно с по-късните руски модификации на самолета (но не и със Су-35).

Двигателят на самолета е руски - самолетът се задвижва от един АЛ-31Ф - реактивният агрегат, задвижващ Су-27, който обаче разполага не с един, а с два броя от АЛ-31Ф.

Решението на китайците да използват един двигател е свързано с факта, че така разходите биха били два пъти по-малки, а чрез намаляване на теглото и размерите на самолета неговите характеристики биха останали на ниво.

Съществува план новите J-10 да бъдат с китайски, а не с руски двигатели.

Максималната възможна скорост е 2700 км/ч, тавана на полета е 18 000 метра, а бойният радиус е 550 километра. Китайците споделят, че макар бойния радиус да не е много голям, то това лесно може да се оправи с помощта на дозареждане във въздуха.

Самолетът има 11 пилона, на които да бъде закрепено въоръжение с общо тегло до 7000 килограма. То може да бъде бомби, ракети въздух-въздух, въздух-земя и въздух-море.

Като характеристики, китайският самолет е сходен, дори и визуално, с шведския Saab Gripen-С. Разликата е, че J-10 може да носи повече въоръжение, по-бърз е, но е и с по-малък боен радиус.

Китай разполага с над 450 бройки от J-10.

J-16 е разработен на базата на руския Су-30, който Пекин купува през 1999 година. Разликите са в монтирането на китайски двигатели и различен радар с фазирана антена. Самолетът е боядисан и със специална боя, която може да абсорбира радарните вълни, давайки му слаби стелт характеристики.

Обсегът на самолета е около 3000 км, а максималната му скорост е 2 120 км/ч. J-12 има възможност да носи голяма гама от оръжия, като бомби и ракети, можещи да улучват цели по суша, въздух и вода. Максималното количество на въоръжението е около 8000 килограма.

Към днешна дата Китай разполага с над 200 бройки от J-16, който е определян за равен и дори превъзхождащ по маневреност F-15. Според експертите J-16 е по-способен от руския Су-30, върху който е базиран.