Това е идеалното куче - изпълнява заповеди, не хапе, не оставя нечистотии по килима, а освен това е и най-бързото в света, пише Франс прес за китайското роботче "Алфа дог".

Високотехнологичната джаджа, снабдена със сензори и изкуствен интелект, е способна да "чува" и да "вижда" заобикалящата я среда. Но "Алфа дог" може също да бъде извеждан на разходки. Въпреки че няма нито глава, нито опашка, той се държи като истинско куче и може да развие 15 километра в час.

"Алфа дог" е най-бързото метално роботче-животно. Произведен е от компания "Уейлан" в град Нанкин и е по-стабилен от четириногите от плът и кръв. Дори и да бъде изритан, "Алфа дог" трудно губи равновесие. Скоростта на реакциите му е много бърза, благодарение на неговата 5G свързаност. Роботчето отчита нивото на пода и триенето, за да адаптира височината и скоростта на крачките си. Това му позволява с лекота да изкачва стълби.

"Алфа дог" се оказа търговски успех, като около 1800 бройки бяха продадени още от първия му месец на пазара на цена от около 2000 евро. Големи фенове на джаджата са IT специалисти, конструктори и най-вече децата. Но основното предназначение на кучето-робот ще бъде да обслужва и улеснява незрящите. За целта "Алфа дог" ще бъде усъвършенстван, така че да влиза в диалог с тях.