Най-интересните джаджи на 2015 година | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Най-интересните джаджи на 2015 година 40
Microsoft

Най-интересните джаджи на 2015 година

През 2015 година технологичните компании представиха редица интересни джаджи и технологични продукти. Кои от тях обаче ни впечатлиха най-много?

8 307

Вижте снимки на джаджите >> >> >>



Естествено, изготвеният списък отразява нашето субективно виждане за най-интересните джаджи, които освен да ни забавляват, могат да се използват и за професионални цели, улеснявайки значително своите потребители.

Друга част от топ джаджите имат по-амбициозната цел да пренесат света на научната фантастика в нашето настояще и дори в нашата стая - няма да отречем, че технологиите за добавена и виртуална реалност са именно такива.

Това с което се характеризират участниците в нашия списък обаче е фактът, че всички ние определено ще сме доста щастливи, ако ги получим като новогодишен подарък.

Ето и кои са най-интересните джаджите за 2015 година според нас:


Таблет


Изследване на Intel показва, че предпочитаният от българите технологичен подарък за края на годината е таблета и именно затова ще започнем класацията си с тези джаджи.

Asus ZenPad C 7.0
- Този таблет безспорно е едно отлично нискобюджетно устройство, предлагащо оптимални възможности на цена малко над 200 лв. Таблетът има стилен дизайн, включващ метална рамка и компактни размери. Както става ясно и от името устройството разполага със 7-инчов сензорен дисплей, а резолюцията е резолюция 1024 х 600 пиксела. За захранването на таблета отговаря 4-ядрен Intel Atom процесор с честота от 1GHz и 1MB кеш. ASUS ZenPad C7 разполага с 1GB RAM, 16GB памет, слот за microSD карта памет до 64GB и капацитет на батерията от 3950mAh. Операционната система е Android Lollipop 5.0, а 5-мегапикселовата задна камера може да прави HDR снимки.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0 - Изключително тънкото и стилно устройство на Samsung може би е най-добрият таблет, работещ под Android за 2015 година. Galaxy Tab S2 8.0 разполага с 8-инчов Super AMOLED дисплей с разделителна способност от 2048 x 1536 пиксела и много дълбоки и контрастни цветове. Захранването е поверено на 8-ядрен Exynos Octa процесор, като 4 ядра работят на 1.30GHz, а другите 4 - на 1.90GHz. Galaxy Tab S2 8.0 разполага още с 3 GB RAM памет, 16 GB вътрешна памет, Mali-T760 видеокарта и батерия с капацитет от 4000 mAh. В Home бутона има четец на пръстови отпечатъци, а друга приятна изненада е задната 8 MP камера, която може да прави видео в QHD резолюция (2560 х 1440). В общи линии това е един много добър таблет, подходящ за по-сериозно натоварване и гейминг и с цена от около 900 лева.

Apple iPad Pro – Това е най-големият таблет в историята на Apple. Стилният му и почти перфектен дизайн е съчетан с 12.9-инчов Retina дисплей с много висока резолюция - 2732 х 2048 пиксела. В таблета откриваме и асистента с изкуствен интелект Siri и подобрена Multi‑Touch технология. Производителността е почти удвоена спрямо iPad Air 2, като големият iPad Pro се захранва от 64-битов 2-ядрен чип А9Х с работна честота 2.26GHz и видеокарта PowerVR Series7. Оперативната памет на таблета е 4GB, а според модела вътрешната му памет е 32GB или 128GB. Основната камера е 8-мегапикселова iSight, като освен тя може да прави видео с висока Full HD резолюция и Slow Motion със 120 кадъра в секунда. С таблетът се предлагат и два нови аксесоари - стилусът Apple Pencil и превръщащата таблета в лаптоп Smart Keyboard клавиатура, които обаче се продават отделно от iPad Pro. В общи линии iPad Pro е върхът на таблетите през 2015 година, а цената му започва от около 1800 лева.


Лаптоп


През 2015 година започна една тенденция, за която специалистите твърдят, че значително ще раздвижи и дори събуди заспалия PC пазар. Каква е тя?

На дневен ред са хибридните устройства, съчетаващи лаптоп и таблет в едно. Някои дори твърдят, че както лаптопите ще се опитат да станат таблети, така и таблетите ще се насочат към това да заприличат на лаптопи. В момента всички големи компании имат или разработват хибридни устройства. Именно затова ще видим кои са най-интересните хибриди за 2015 година, като отново имаме по един представител за всеки ценови клас - ниския, средния и високия.

Lenovo Yoga 300 - Това е един от най-бюджетните хибриди на пазара в момента, като цената му е около 700 лева. За тази сума получавате 11-инчов сензорен антирефлексен екран с резолюция от 1366х768 пиксела и възможност за 360-градусово обръщане на дисплея. Най-евтината версия на лаптопа разполага с 2-ядрен процесор Intel Celeron с тактова честота от 2.16 GHz и 2MB кеш, оперативната RAM памет е 2GB DDR3, 64GB SSD памет, а видеокартата е вградената Intel HD Graphics. Тези характеристики определено не са впечатлителни, но и не те са основното оръжия на хибридното устройство. Освен на цената и на своята "хибридност" Yoga 300 разчита и на малките си размери и тегло от 1.40 килограма. Според Lenovo батерията може да издържи до 8 часа, а хибридният лаптоп е идеален за разцъкване в интернет, работа с офис приложения, гледане на филми и дори играене на ненатоварващи игри.

Toshiba Portege Z20t - Този хибриден лаптоп не е от най-евтините на пазара, но разполага с едно доста добро качество - 12.5-инчовия Full HD (1920×1080) екран може свободно да се разкачи от клавиатурата и да се ползва като чистокръвен таблет. Друго предимство е и доста доброто качество на изображението - екранът се превръща в Retina при наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 51 см. На гърба на дисплея дори е разположена 8-мегапикселова камера, а отпред 2 MP. Базовата версия разполага с двуядрен Intel Core M-5Y71 с ядра работещи на 1.10 - 2.40 GHz и имащи 4MB кеш. RAM паметта е 4GB, а вградената е 128GB SSD, за графичните натоварвания отговаря вградената Intel HD Graphics 5300. В общи линии, това не е геймърска машина, но е доста добро хибридно предложение в среден клас, което поради своите "разкачващи" се възможности изглежда доста любопитно. Toshiba Portege Z20t впечатлява и със своята батерия - издържаща до 10 часа на гейминг или до 11 часа при по-слаби натоварвания. Благодарение на лекото си тегло и множество портове по таблета и клавиатурата Portege Z20t е добър избор и за хора, които обичат да пътуват. Началната цена на хибридния лаптоп е около 2200 лева.

Microsoft Surface Book - Първият лаптоп на Microsoft може би е и едно от най-интересните хибридни устройства, съчетаващи върхови характеристики и дизайн. Surface Book предлага 13.5-инчов дисплей с 6 милиона пиксела, резолюция 3000 x 2000 и защитно стъкло Gorilla Glass. Лаптопът може да се огъва по доста стилен начин или пък да се откачи напълно от клавиатурата. Моделът ще се предлага с процесори Intel Core i5 и i7 от серията Skylake. Потребителите ще могат да поръчат и версия със специален графичен чип Nvidia GeForce с 1GB GDDR5 памет и показатели сходни с тези на GeForce 940M. RAM-паметта може да бъде 8GB или 16GB, а що се отнася за постоянната памет клиентът ще може да избира от няколко SSD опции започващи от 128 GB и стигащи до 1 TB. От Microsoft твърдят още, че Surface Book е два пъти по-бърз от Apple MacBook Pro и притежава геймърските възможности на конзолата Xbox One. Surface Book има и две камери - 5 MP предна, предназначена за разговори по Skype и 8 MP задна, която може да записва видео с резолюция 1080p. Лаптопът може да работи до 12 часа на батерия, а цената му ще стартира от около 1500 долара.


Добавена реалност


Благодарение на Microsoft добавената реалност стана една идея по-привлекателна през 2015 година, а главен виновник за това са очилата Hololens.

Холографските очила HoloLens смесват обкръжаващата среда с виртуални изображения. Визуализираните виртуални изображения вече изглеждат доста добре, а към очилата за добавена реалност проявяват интерес от НАСА до гейм дизайнери. За работата с очилата Microsoft са създали и специална "холографска" версия на Windows 10. За съжаление очилата за смесена реалност на Microsoft все ще няма да пристигнат на широкия потребителски пазар, вместо това първоначално те ще бъдат предложени за 3000 долара на определени разработчици - цена близо 10 пъти по-висока от тази на очилата за виртуална реалност Oculus Rift.


Виртуална реалност


И като споменахме виртуална реалност, нека видим с какво ни изненада 2015 година, имайки предвид, че според очакванията до края на десетилетието виртуалната реалност ще е индустрия за милиарди.

Samsung Gear VR - Тази година започна продажбата на масовия пазар на очилата за виртуална реалност на Samsung, а те имат едно много основно предимство - виртуалният им дисплей, всъщност е вашият смартфон. Gear VR поддържа всички тазгодишни флагмани на компанията - Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy Note5 и Galaxy S6 edge+. За момента изображенията изглеждат малко по-пикселирани, но 4K екраните за смартфони ще поправят този пропуск. За сметка на това очилата на Samsung вече имат множество готови приложения, като свой собствен браузър, идеален за гледане на 360-градусови клипове в YouTube. Лекотата и комфорта на очилата, ниската им латентност, множеството наличен софтуер, работата им със смартфон и цената им от едва 200 лева може би ще направят Samsung Gear VR най-масовите очила за виртуална реалност за сега.

HTC Vive - Тези очила за виртуална реалност определено са от по-висок клас, за което говори и фактът, че са разработени съвместно с Valve - очилата ще имат геймърска насоченост. Джаджата разчита на компютър, за да осигури изображение с по-висока резолюция и качество, а освен това има куп допълнителни сензори, които правят възможности други екстри. Благодарение на интегрираните жироскоп, акселерометър и лазерни сензори за позициониране, както и на базовата станция Steam VR позицията ви в стаята ще бъде точно определена, което ще ви позволи да се разхождате свободно във виртуалния свят, като освен това се разработват и контролери за взаимодействие. От HTC обещават голям технологичен пробив в света на виртуалната реалност, като Vive VR ще стартират през април 2016 година, а цената ще бъде около 1200 лева.


Дрон


През 2015 година видяхме, че дроните преживяха бурно развитие, а много страни, като САЩ например започнаха тяхната регулация и регистрация. Компании като Amazon пък планират да използват безпилотниците за доставки на стоки. Кои са дроните които ни направиха най-силно впечатления през изминалата година?

DJI Phantom 3 Advanced v2.0- Новата серия Phantom 3 на DJI има впечатляващата комбинация от лесно управление - чрез таблет или смартфон, стабилност във въздуха и възможност за заснемане на качествени видеа във Full HD резолюция, ако искате дори може да стриймвате видеото си на живо, като в такъв случай резолюцията ще е 720р. Дронът е идеален за професионални цели свързани с прецизно и качествено заснемане, като обхватът му е около 2000 метра, а времето за летене - 23 минути. Освен това безпилотникът може да лети прилично добре и в затворени пространства. Дронът разполага и с функцията Follow me, която ви следва на предварително зададено разстояние - нещо доста полезно при заснемането на вашите лични екстремни преживявания. Цената на DJI Phantom 3 е около 2300 лева.

Lily Camera - Този дрон може да се управлява изключително лесно - всъщност джойстикът е заменен от GPS приемник, който носите на ръката си като часовник, а след като подхвърлите Lily Camera във въздуха снимките могат да започнат, а дронът ви следва или кръжи около вас. Освен това Lily Camera е и водоустойчив и издържа на дълбочина до 2 метра. Едно от ограниченията на джаджата са, че може да снима само 20 минути, а скоростта и е 40 км/ч, но това не е фатално, предвид множеството и положителни качества идващи на цена от 999 долара.


Фотоапарат


Както при лаптопите и тук тенденцията е за навлизане на хибридни устройства, като в този случай такива се явяват безогледалните фотоапарати, които търпят бурно развитие и имат все по-нарастващи възможности, съчетани с доста по-компактните им размери.

Безогледалните апарати със сменяема оптика се развиват постоянно от 2008 година насам и вече не отстъпват по качество на DSLR фотоапаратите от начален клас.

Canon EOS M3
- безогледалната система със сменяема оптика на Canon разполага със 24.2 мегапикселов CMOS сензор и възможност за заснемане на Full HD видео. Светлочувствителността или ISO-то е в диапазона 100-12800. А скоростта на затвора може да се регулира ръчно и е от 30 секунди до 1/4000 от секундата. Голямото предимство на тази система е съвместимостта с обективите на Canon за серията EOS, което обаче става чрез допълнителна приставка. Автофокусът е изключително прецизен и разполага с 49 AF точки. Управлението става лесно и от подвижния 3-инчов сензорен дисплей. Като цяло апаратът предлага DSLR нива на ръчен контрол и е потвърждение на очакванията на някои, че бъдещето на фотографията е в безогледалните системи. Цената на Canon EOS M3 с обектив EF-M 18-55mm е около 1300 лева.

Olympus OM-D E-M10 Mark II - е най-новото безогледално предложение на Olympus. Фотоапаратът има 16.1 мегапиксела, които са напълно достатъчни, за да гарантират върхово качество и възможности за направа на Full HD видео. Светлочувствителността или ISO-то е в диапазона 100-25600. А скоростта на затвора може да се регулира ръчно и е от 60 секунди до 1/16000 от секундата. Автофокусът разчита на 81 точкова система, а голямото предимство на Olympus-ът са неговите 14 арт-филтъра. Характеристиките и нивата за ръчен контрол са изключително добри, като апаратът също има подвижен 3-инчов дисплей. Цената на Olympus OM-D E-M10 Mark II с обектив M.Zuiko Digital ED 14-42mm е малко над 1300 лева.


Фитнес гривни


Умните фитнес аксесоари стават все по-популярни, като с тях може да следите своята спортна активност през деня и дори да се съревновавате онлайн с приятели и познати по брой изгорени калории - именно по социалните възможности на устройствата и тяхната привлекателност сме се водили по определянето на най-интересна фитнес гривна, като сме длъжни да споменем, че определено има и по-евтини алтернативи.

Fitbit Charge HR е едно от най-добрите носими устройства в този сегмент за 2015 година. Дизайнът на джаджата е доста изчистен, като тя се предлага в четири цвята - стилното черно и свежите розово, синьо и ярко-оранжево. Fitbit Charge HR разполага с вграден оптичен пулсомер, с акселерометър, алтиметър, вибромотор и будилник. Въпреки че гривната не е оборудвана с GPS, тя измерва крачките изключително точно, като не същото може да се каже за пулсомера. Джаджата може да пресметне изгорените от вас калории и има доста спортна насоченост. Голямото предимство на гривната обаче е свързаността ѝ със смартфона или PC-то ви, както и възможността за споделяне на резултатите в социалните мрежи. С едно зареждане Charge HR може да работи близо седмица, а цената ѝ е около 300 лева.


За финал сме ви оставили и нещо забавно


Роботчето Sphero BB-8 - Макар и родена в маркетинговата офанзива на новия епизод от Star Wars сагата, играчката-роботче е просто уникална. Начинът ѝ на придвижване изглежда нереален, но всъщност разчита на магнити, позволяващи на главата винаги да е неподвижна над тялото. Управлението се извършва чрез безплатно приложение от смартфон или таблет, като обсегът е около 30 метра, а производителите обещават възможностите на играчката да се увеличават и еволюират. В приложението си Sphero са добавили и доста интересна добавена реалност - на екрана на телефона се появява холограма, която сякаш се проектира от малкото роботче. Освен това BB-8 може автономно да патрулира из дома ви.

Ако сте запалени фенове на Междузвездни Войни може би това е джаджата на 2015 година за вас.

Както виждате в списъкът с най-интересни джаджи липсва нещо, което има почти всеки. Най-популярният технолгичен, умен и носим продукт заслужава своя собствена класация, така че очаквайте в най-скоро време да видите кои според нас са били топ смартфоните на 2015 година.
Най-интересните джаджи на 2015 година 40

Най-интересните джаджи на 2015 година

През 2015 година технологичните компании представиха редица интересни джаджи и технологични продукти. Кои от тях обаче ни впечатлиха най-много?

8 307 Microsoft

Вижте снимки на джаджите >> >> >>



Естествено, изготвеният списък отразява нашето субективно виждане за най-интересните джаджи, които освен да ни забавляват, могат да се използват и за професионални цели, улеснявайки значително своите потребители.

Друга част от топ джаджите имат по-амбициозната цел да пренесат света на научната фантастика в нашето настояще и дори в нашата стая - няма да отречем, че технологиите за добавена и виртуална реалност са именно такива.

Това с което се характеризират участниците в нашия списък обаче е фактът, че всички ние определено ще сме доста щастливи, ако ги получим като новогодишен подарък.

Ето и кои са най-интересните джаджите за 2015 година според нас:


Таблет


Изследване на Intel показва, че предпочитаният от българите технологичен подарък за края на годината е таблета и именно затова ще започнем класацията си с тези джаджи.

Asus ZenPad C 7.0
- Този таблет безспорно е едно отлично нискобюджетно устройство, предлагащо оптимални възможности на цена малко над 200 лв. Таблетът има стилен дизайн, включващ метална рамка и компактни размери. Както става ясно и от името устройството разполага със 7-инчов сензорен дисплей, а резолюцията е резолюция 1024 х 600 пиксела. За захранването на таблета отговаря 4-ядрен Intel Atom процесор с честота от 1GHz и 1MB кеш. ASUS ZenPad C7 разполага с 1GB RAM, 16GB памет, слот за microSD карта памет до 64GB и капацитет на батерията от 3950mAh. Операционната система е Android Lollipop 5.0, а 5-мегапикселовата задна камера може да прави HDR снимки.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0 - Изключително тънкото и стилно устройство на Samsung може би е най-добрият таблет, работещ под Android за 2015 година. Galaxy Tab S2 8.0 разполага с 8-инчов Super AMOLED дисплей с разделителна способност от 2048 x 1536 пиксела и много дълбоки и контрастни цветове. Захранването е поверено на 8-ядрен Exynos Octa процесор, като 4 ядра работят на 1.30GHz, а другите 4 - на 1.90GHz. Galaxy Tab S2 8.0 разполага още с 3 GB RAM памет, 16 GB вътрешна памет, Mali-T760 видеокарта и батерия с капацитет от 4000 mAh. В Home бутона има четец на пръстови отпечатъци, а друга приятна изненада е задната 8 MP камера, която може да прави видео в QHD резолюция (2560 х 1440). В общи линии това е един много добър таблет, подходящ за по-сериозно натоварване и гейминг и с цена от около 900 лева.

Apple iPad Pro – Това е най-големият таблет в историята на Apple. Стилният му и почти перфектен дизайн е съчетан с 12.9-инчов Retina дисплей с много висока резолюция - 2732 х 2048 пиксела. В таблета откриваме и асистента с изкуствен интелект Siri и подобрена Multi‑Touch технология. Производителността е почти удвоена спрямо iPad Air 2, като големият iPad Pro се захранва от 64-битов 2-ядрен чип А9Х с работна честота 2.26GHz и видеокарта PowerVR Series7. Оперативната памет на таблета е 4GB, а според модела вътрешната му памет е 32GB или 128GB. Основната камера е 8-мегапикселова iSight, като освен тя може да прави видео с висока Full HD резолюция и Slow Motion със 120 кадъра в секунда. С таблетът се предлагат и два нови аксесоари - стилусът Apple Pencil и превръщащата таблета в лаптоп Smart Keyboard клавиатура, които обаче се продават отделно от iPad Pro. В общи линии iPad Pro е върхът на таблетите през 2015 година, а цената му започва от около 1800 лева.


Лаптоп


През 2015 година започна една тенденция, за която специалистите твърдят, че значително ще раздвижи и дори събуди заспалия PC пазар. Каква е тя?

На дневен ред са хибридните устройства, съчетаващи лаптоп и таблет в едно. Някои дори твърдят, че както лаптопите ще се опитат да станат таблети, така и таблетите ще се насочат към това да заприличат на лаптопи. В момента всички големи компании имат или разработват хибридни устройства. Именно затова ще видим кои са най-интересните хибриди за 2015 година, като отново имаме по един представител за всеки ценови клас - ниския, средния и високия.

Lenovo Yoga 300 - Това е един от най-бюджетните хибриди на пазара в момента, като цената му е около 700 лева. За тази сума получавате 11-инчов сензорен антирефлексен екран с резолюция от 1366х768 пиксела и възможност за 360-градусово обръщане на дисплея. Най-евтината версия на лаптопа разполага с 2-ядрен процесор Intel Celeron с тактова честота от 2.16 GHz и 2MB кеш, оперативната RAM памет е 2GB DDR3, 64GB SSD памет, а видеокартата е вградената Intel HD Graphics. Тези характеристики определено не са впечатлителни, но и не те са основното оръжия на хибридното устройство. Освен на цената и на своята "хибридност" Yoga 300 разчита и на малките си размери и тегло от 1.40 килограма. Според Lenovo батерията може да издържи до 8 часа, а хибридният лаптоп е идеален за разцъкване в интернет, работа с офис приложения, гледане на филми и дори играене на ненатоварващи игри.

Toshiba Portege Z20t - Този хибриден лаптоп не е от най-евтините на пазара, но разполага с едно доста добро качество - 12.5-инчовия Full HD (1920×1080) екран може свободно да се разкачи от клавиатурата и да се ползва като чистокръвен таблет. Друго предимство е и доста доброто качество на изображението - екранът се превръща в Retina при наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 51 см. На гърба на дисплея дори е разположена 8-мегапикселова камера, а отпред 2 MP. Базовата версия разполага с двуядрен Intel Core M-5Y71 с ядра работещи на 1.10 - 2.40 GHz и имащи 4MB кеш. RAM паметта е 4GB, а вградената е 128GB SSD, за графичните натоварвания отговаря вградената Intel HD Graphics 5300. В общи линии, това не е геймърска машина, но е доста добро хибридно предложение в среден клас, което поради своите "разкачващи" се възможности изглежда доста любопитно. Toshiba Portege Z20t впечатлява и със своята батерия - издържаща до 10 часа на гейминг или до 11 часа при по-слаби натоварвания. Благодарение на лекото си тегло и множество портове по таблета и клавиатурата Portege Z20t е добър избор и за хора, които обичат да пътуват. Началната цена на хибридния лаптоп е около 2200 лева.

Microsoft Surface Book - Първият лаптоп на Microsoft може би е и едно от най-интересните хибридни устройства, съчетаващи върхови характеристики и дизайн. Surface Book предлага 13.5-инчов дисплей с 6 милиона пиксела, резолюция 3000 x 2000 и защитно стъкло Gorilla Glass. Лаптопът може да се огъва по доста стилен начин или пък да се откачи напълно от клавиатурата. Моделът ще се предлага с процесори Intel Core i5 и i7 от серията Skylake. Потребителите ще могат да поръчат и версия със специален графичен чип Nvidia GeForce с 1GB GDDR5 памет и показатели сходни с тези на GeForce 940M. RAM-паметта може да бъде 8GB или 16GB, а що се отнася за постоянната памет клиентът ще може да избира от няколко SSD опции започващи от 128 GB и стигащи до 1 TB. От Microsoft твърдят още, че Surface Book е два пъти по-бърз от Apple MacBook Pro и притежава геймърските възможности на конзолата Xbox One. Surface Book има и две камери - 5 MP предна, предназначена за разговори по Skype и 8 MP задна, която може да записва видео с резолюция 1080p. Лаптопът може да работи до 12 часа на батерия, а цената му ще стартира от около 1500 долара.


Добавена реалност


Благодарение на Microsoft добавената реалност стана една идея по-привлекателна през 2015 година, а главен виновник за това са очилата Hololens.

Холографските очила HoloLens смесват обкръжаващата среда с виртуални изображения. Визуализираните виртуални изображения вече изглеждат доста добре, а към очилата за добавена реалност проявяват интерес от НАСА до гейм дизайнери. За работата с очилата Microsoft са създали и специална "холографска" версия на Windows 10. За съжаление очилата за смесена реалност на Microsoft все ще няма да пристигнат на широкия потребителски пазар, вместо това първоначално те ще бъдат предложени за 3000 долара на определени разработчици - цена близо 10 пъти по-висока от тази на очилата за виртуална реалност Oculus Rift.


Виртуална реалност


И като споменахме виртуална реалност, нека видим с какво ни изненада 2015 година, имайки предвид, че според очакванията до края на десетилетието виртуалната реалност ще е индустрия за милиарди.

Samsung Gear VR - Тази година започна продажбата на масовия пазар на очилата за виртуална реалност на Samsung, а те имат едно много основно предимство - виртуалният им дисплей, всъщност е вашият смартфон. Gear VR поддържа всички тазгодишни флагмани на компанията - Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy Note5 и Galaxy S6 edge+. За момента изображенията изглеждат малко по-пикселирани, но 4K екраните за смартфони ще поправят този пропуск. За сметка на това очилата на Samsung вече имат множество готови приложения, като свой собствен браузър, идеален за гледане на 360-градусови клипове в YouTube. Лекотата и комфорта на очилата, ниската им латентност, множеството наличен софтуер, работата им със смартфон и цената им от едва 200 лева може би ще направят Samsung Gear VR най-масовите очила за виртуална реалност за сега.

HTC Vive - Тези очила за виртуална реалност определено са от по-висок клас, за което говори и фактът, че са разработени съвместно с Valve - очилата ще имат геймърска насоченост. Джаджата разчита на компютър, за да осигури изображение с по-висока резолюция и качество, а освен това има куп допълнителни сензори, които правят възможности други екстри. Благодарение на интегрираните жироскоп, акселерометър и лазерни сензори за позициониране, както и на базовата станция Steam VR позицията ви в стаята ще бъде точно определена, което ще ви позволи да се разхождате свободно във виртуалния свят, като освен това се разработват и контролери за взаимодействие. От HTC обещават голям технологичен пробив в света на виртуалната реалност, като Vive VR ще стартират през април 2016 година, а цената ще бъде около 1200 лева.


Дрон


През 2015 година видяхме, че дроните преживяха бурно развитие, а много страни, като САЩ например започнаха тяхната регулация и регистрация. Компании като Amazon пък планират да използват безпилотниците за доставки на стоки. Кои са дроните които ни направиха най-силно впечатления през изминалата година?

DJI Phantom 3 Advanced v2.0- Новата серия Phantom 3 на DJI има впечатляващата комбинация от лесно управление - чрез таблет или смартфон, стабилност във въздуха и възможност за заснемане на качествени видеа във Full HD резолюция, ако искате дори може да стриймвате видеото си на живо, като в такъв случай резолюцията ще е 720р. Дронът е идеален за професионални цели свързани с прецизно и качествено заснемане, като обхватът му е около 2000 метра, а времето за летене - 23 минути. Освен това безпилотникът може да лети прилично добре и в затворени пространства. Дронът разполага и с функцията Follow me, която ви следва на предварително зададено разстояние - нещо доста полезно при заснемането на вашите лични екстремни преживявания. Цената на DJI Phantom 3 е около 2300 лева.

Lily Camera - Този дрон може да се управлява изключително лесно - всъщност джойстикът е заменен от GPS приемник, който носите на ръката си като часовник, а след като подхвърлите Lily Camera във въздуха снимките могат да започнат, а дронът ви следва или кръжи около вас. Освен това Lily Camera е и водоустойчив и издържа на дълбочина до 2 метра. Едно от ограниченията на джаджата са, че може да снима само 20 минути, а скоростта и е 40 км/ч, но това не е фатално, предвид множеството и положителни качества идващи на цена от 999 долара.


Фотоапарат


Както при лаптопите и тук тенденцията е за навлизане на хибридни устройства, като в този случай такива се явяват безогледалните фотоапарати, които търпят бурно развитие и имат все по-нарастващи възможности, съчетани с доста по-компактните им размери.

Безогледалните апарати със сменяема оптика се развиват постоянно от 2008 година насам и вече не отстъпват по качество на DSLR фотоапаратите от начален клас.

Canon EOS M3
- безогледалната система със сменяема оптика на Canon разполага със 24.2 мегапикселов CMOS сензор и възможност за заснемане на Full HD видео. Светлочувствителността или ISO-то е в диапазона 100-12800. А скоростта на затвора може да се регулира ръчно и е от 30 секунди до 1/4000 от секундата. Голямото предимство на тази система е съвместимостта с обективите на Canon за серията EOS, което обаче става чрез допълнителна приставка. Автофокусът е изключително прецизен и разполага с 49 AF точки. Управлението става лесно и от подвижния 3-инчов сензорен дисплей. Като цяло апаратът предлага DSLR нива на ръчен контрол и е потвърждение на очакванията на някои, че бъдещето на фотографията е в безогледалните системи. Цената на Canon EOS M3 с обектив EF-M 18-55mm е около 1300 лева.

Olympus OM-D E-M10 Mark II - е най-новото безогледално предложение на Olympus. Фотоапаратът има 16.1 мегапиксела, които са напълно достатъчни, за да гарантират върхово качество и възможности за направа на Full HD видео. Светлочувствителността или ISO-то е в диапазона 100-25600. А скоростта на затвора може да се регулира ръчно и е от 60 секунди до 1/16000 от секундата. Автофокусът разчита на 81 точкова система, а голямото предимство на Olympus-ът са неговите 14 арт-филтъра. Характеристиките и нивата за ръчен контрол са изключително добри, като апаратът също има подвижен 3-инчов дисплей. Цената на Olympus OM-D E-M10 Mark II с обектив M.Zuiko Digital ED 14-42mm е малко над 1300 лева.


Фитнес гривни


Умните фитнес аксесоари стават все по-популярни, като с тях може да следите своята спортна активност през деня и дори да се съревновавате онлайн с приятели и познати по брой изгорени калории - именно по социалните възможности на устройствата и тяхната привлекателност сме се водили по определянето на най-интересна фитнес гривна, като сме длъжни да споменем, че определено има и по-евтини алтернативи.

Fitbit Charge HR е едно от най-добрите носими устройства в този сегмент за 2015 година. Дизайнът на джаджата е доста изчистен, като тя се предлага в четири цвята - стилното черно и свежите розово, синьо и ярко-оранжево. Fitbit Charge HR разполага с вграден оптичен пулсомер, с акселерометър, алтиметър, вибромотор и будилник. Въпреки че гривната не е оборудвана с GPS, тя измерва крачките изключително точно, като не същото може да се каже за пулсомера. Джаджата може да пресметне изгорените от вас калории и има доста спортна насоченост. Голямото предимство на гривната обаче е свързаността ѝ със смартфона или PC-то ви, както и възможността за споделяне на резултатите в социалните мрежи. С едно зареждане Charge HR може да работи близо седмица, а цената ѝ е около 300 лева.


За финал сме ви оставили и нещо забавно


Роботчето Sphero BB-8 - Макар и родена в маркетинговата офанзива на новия епизод от Star Wars сагата, играчката-роботче е просто уникална. Начинът ѝ на придвижване изглежда нереален, но всъщност разчита на магнити, позволяващи на главата винаги да е неподвижна над тялото. Управлението се извършва чрез безплатно приложение от смартфон или таблет, като обсегът е около 30 метра, а производителите обещават възможностите на играчката да се увеличават и еволюират. В приложението си Sphero са добавили и доста интересна добавена реалност - на екрана на телефона се появява холограма, която сякаш се проектира от малкото роботче. Освен това BB-8 може автономно да патрулира из дома ви.

Ако сте запалени фенове на Междузвездни Войни може би това е джаджата на 2015 година за вас.

Както виждате в списъкът с най-интересни джаджи липсва нещо, което има почти всеки. Най-популярният технолгичен, умен и носим продукт заслужава своя собствена класация, така че очаквайте в най-скоро време да видите кои според нас са били топ смартфоните на 2015 година.