Южнокорейската корпорация LG Electronics вече няма да произвежда смартфони.

В изявлението на компанията, цитирано от медиите, се казва, че "стратегическото решение" за излизане от "изключително конкурентния" пазар на мобилни телефони ще позволи на LG да се съсредоточи върху други области. Като например производството на компоненти за електромобили, развитие на сектор "умен дом" и роботостроене, задълбочаване на експериментите с изкуствен интелект и цялостни решения за бизнеса, пише БНТ.

Смартфони ще се произвеждат до 31 юли. Моделите на LG ще могат да се купуват и след тази дата. Поддръжката и обслужването им ще бъде възможно до определен период. Какъв ще бъде той зависи от региона, в който се намират потребителите.

Сътрудничеството с бизне партньорите в сектора ще продължи до крайната дата, посочват от корпорацията, с уточнението, че трудоустрояването на съкратените работници също ще се решава на регионално ниво.

Според местни медии, LG Electronics е обсъждала продажбата на производствената линия за смартфони с виетнамската корпорация "Вингруп" и германския концерн "Фолксваген", но до сделка не се е стигнало.

LG започва да регистрира загуби от производството и продажбата на смартфони още през 2015 година. Към края на миналата година натрупаните негативи са на стойност 4,4 млрд. долара.

LG Electronics е част от LG Group, създадена през 1958 година, със сегашното си име битува от 1995 година. През 90-те години е обособена LG Mobile Communications, която се занимава с производството на мобилни телефони. През 2004 г. компанията първа в света представя телефон с мобилна телевизия, а през 2011 г. - първият в света смартфон с 3D дисплей.