Към края на миналата година Microsoft демонстрира хибридното си устройство с два екрана Surface Neo, което предлага две части с дебелина 5.6 мм и 9-инчови дисплеи с Gorilla Glass. Те са свързани с 360-градусови панти и при отваряне могат да осигурят екран с диагонал 13 инча. Очакванията бяха, че моделът ще бъде пуснат в продажба през настоящата година, но изглежда това няма да се случи, предава Mobile Bulgaria.

По информация на ZDNet и CNBC, Microsoft измества фокуса в разработката на новата си операционна система Windows 10X за оптимална работа с устройства с един екран, включително преносими компютри и 2 в 1 устройства.

По този начин ще бъдат засегнати и други модели с два екрана, които се очакваха през настоящата година и няма да могат да използват Windows 10X, като ThinkPad X1 Fold.

ZDNet отбелязва, че промяната в плановете на Microsoft отразява новите реалности, в които виртуализацията и устройствата с един екран са приоритет пред новите решения. Междувременно смартфонът с два екрана, който е базиран на Android, Surface Duo изглежда ще бъде пуснат по план.