Мръсният въздух е един от най-големите проблеми на нашето съвремие. Изследване на Европейската агенция за околна среда разкрива, че замърсеният въздух убива годишно 400 000 души в ЕС, а България е страната с най-ниска продължителност на живота в Съюза.

В това отношение София няма с какво да се похвали. Столицата ни често попада на първите места сред градовете с най-мръсен въздух през зимата. Една от причините за това е географското разположение на града. София се намира в котловина между Витоша и Стара планина. Комбинирано с липсата на вятър и студените температури през зимата, местоположението на столицата е предпоставка за образуването на инверсии и задържането на мъгли и смог.

Мъглата държи мръсния въздух в приземния слой, а той от своя страна подсилва образуването и задържането на мъгла. Така двете явления се подсилват, докато столицата се оказва в клопката на мръсния въздух. Смогът понякога е толкова гъст, че не може да въдим и близките сгради. Друг път видимостта е по-добра, но снимки от въздуха разкриват истината с качеството на това, което дишаме. Ситуацията не е по-различна и в останалите родни градове, разположени в котловини.

Според експертите проблемът с мръсния въздух в България през зимните месеци винаги ще е налице, поне докато не спре отопляването на дърва и въглища и масовото шофиране на стари автомобили. Шансовете това да стане са свързани единствено с икономическото положение в родината.

От високо се вижда какво е качеството на въздуха в столицата ни

Снимка: iStockphoto by Getty Images

На сигурно ли сме вкъщи?

Изминалата 2020 година накара мнозина българи работят от вкъщи, а учениците да започнат да учат онлайн. От една страна това намали трафика в градовете, намаляха и самолетните полети, но истината е, че въздухът в нашите стаи не е много по-чист от този навън.

Причините за това са най-различни - бактерии, вируси, спори на плесен, формалдехид, различни замърсители, излъчвани от домашен текстил, мебели и бои. Отворим ли прозореца да проветрим, вкарваме от мръсния въздух.

Така в крайна сметка у дома си можем да дишаме до 5 пъти по-замърсен въздух, отколкото навън.

Изследвания разкриват, че именно чистият въздух е един от най-добрите методи за справянето с вируси и настинки.

Едно от решенията е да се преместим високо в планината и то на място, което не е в котловина. Това обаче е невъзможно за мнозинството от хората, работещи и живеещи в големия град. Отделно от това малките населени места често страдат от липса на услуги, свързани с адекватното здравеопазване и обучение. И все пак има едно решение, което може да ни защити от мръсния въздух.

Ако искаме да сме здрави, трябва да гарантираме чистотата на въздуха вкъщи

Снимка: Daikin

В София също може да се диша чист въздух

Ще запитате как. Истината е, че съществуват домашни пречистватели за въздух, с които на практика може да се справите с проблема. Така ще си гарантирате планински чист въздух, докато сте у дома си. Не забравяйте, че дори да не работите от вкъщи прекарвате повече от половината от ежедневието си там.

Едно решение, което си заслужава да обмислите са продуктите на Daikin. Патентована си технологията Flash Streamer на Daikin пречиства въздуха от вируси, бактерии и полени и миризми. Тази технология се използва в въздухопречиствателят MC55W и въздухопречиствателят и овлажнител MCK55W на Daikin.

Масивният Flash Streamer разряд удря вируси, плесени, бактерии, алергени и опасни химични вещества, разграждайки и фрагментирайки повърхностните им протеини, които след това се унищожават чрез окисляване, което дезактивира вируса. След това разрядът се разпада на безопасни азотни и кислородни атоми и молекули вода.

Неговата способност за окислително разлагане е много по-висока от тази на конвенционалния плазмен разряд, използван в стандартните технологии, което води до близо 1000 пъти по-голяма скорост на окислително разлагане.

Високоефективен електростатичен HEPA филтър отговаря за улавянето на фини прахови частици. Той премахва 99% от частиците с големина между 0,1μm и 2,5μm. HEPA филтърът събира праха ефективно с помощта на електростатични сили. Той се запушва по-трудно в сравнение с неелектростатичните НЕРА филтри, които улавят прахови частици само чрез фината си мрежа. Също така позволява преминаването на по-голямо количество въздух.

Поддържането на правилната влажност в помещенията предпазва кожата, гърлото и ноздрите от сухота. Освен това правилното количество на влага във въздуха предпазва от вируси. Tук помага въздухопречиствателят и овлажнител MCK55W.

Сега си спомнете последния път, когато сте спали някъде в планината. Чистият и свеж въздух там може да допринесе за значително по-добър и здрав сън и всяка сутрин може да се чувстваме освежени. С уникалните пречистватели на въздуха на Daikin е възможно да осигурите същия планински чист въздух в спалнята дори в апартамент в центъра на София. Уредите се отличават с компактен дизайн и лесно можете да намерите място за тях. Малкото им тегло ви позволява да ги пренасяте от помещение в помещение. А безшумната им работа няма да смути вашия сън.

Важно е да спим на място с чист въздух

Снимка: Daikin

Чистият въздух е необходимост

Чистият въздух е изключително важен за доброто ни здраве. Жителите на всеки по-голям град и особено на столицата ни се сблъскват ежедневно с този проблем. Решаването му стои изцяло в наши ръце. Можем да правим много, за да намалим въглеродния си отпечатък. Например, да изберем разходката пред автомобила. Но междувременно, ако държим на това да дишаме чист въздух, то трябва да започнем от дома си.

Пречистватели на въздуха на Daikin дават надеждно решение на проблема, осигурявайки ни чист въздух там, където прекарваме основната част от деня си - вкъщи.

С една малка инвестиция можем не просто да дишаме по-добре, но и да се погрижим за здравето на нас и нашето семейство.

*Материалът съдържа продуктово позициониране