Изследователски екип от университета Пърдю е успял да обучи четири опитни прасета как да играят видеоигри. Нещо повече - бозайниците са се справили дори с използването на джойстик.

Новото изследване, което показва впечатляващо ниво на мисловна гъвкавост при четирикраките животни вече е публикувано в списание Frontiers in psychology. То включва прасетата Хамлет, Oмлет, Ибони (абанос) и Айвъри (слонова кост).

В рамките на проекта прасетата са успели да играят проста игра с помощта на джойстика. При това те са показали базови разбирания за ставащото на екрана.

Животните са успели да придвижат курсор по екрана, манипулирайки джойстика със своята муцуна. Всички те са постигнали целта си да преместят курсора до четири целеви точки, разположени на екрана.

Учените вече знаят че прасетата са достатъчно умни за да научат базови команди подобно на кучетата, като например "ела" или "седни". Сега обаче новото изследване е доказало, че тези животни могат да преценят кога действията им имат ефект на някакво друго място. В случая на екрана на компютър.