Армията на Израел е една от най-силните и модерни в света. Въпреки своето население от 9 милиона души, Тел Авив има военна индустрия изпреварваща в някои отношения тази на Русия и Китай.

Причината за това е ясна - Израел е обграден от сравнително неприятелски държави, които не рядко са правели закани за унищожението на държавата.

За инвестиции във военното дело не са пестени ресурси и сили, а днес Тел Авив произвежда автомати, ракети, танкове, дронове и дори се сдобива с ядрено оръжие.

Именно ядреното оръжие е най-големия коз на Израел, който има около 400 глави в бойна готовност. С него са въоръжени наземно базирани ракети, подводници и самолети. Израел има още ядрени мини, ядрена бомба, с размерите на куфарче, тактически оръжия с много нисък заряд и най-вероятно притежава високо радиационни неутронови бомби.

Но ядреното оръжие остава една от последните опции на малката държава, която разполага с достатъчно други мощни оръжия, които да използва преди това. Кои са те, прочетете в редовете по-долу.

Ето как изглеждат най-мощните оръжия на Израел >> >> >>

Автоматът Tavor-21

Tavor-21

Снимка: Wikimedia

IWI Tavor-21 е може би най-надеждният булпат автоматът в света. Той е много точен и лек, а наборниците в армията на Израел харесват теглото на пушката, което е едва 3.27 килограма. Началната скорост на куршума е 910 метра в секунда, а ефективността е 550 метра - за сравнение тази на АК-47 е 300 метра. Използваният калибър е натовският 5.56×45 мм, като пълнителят поема 30 патрона.

Качествата на автоматът са оценени далеч извън Израел. Специалните части на Виетнам, Сенегал, Монголия, Мароко, Индонезия, Азербайджан, Колумбия, Мексико, Турция и много други са заложили именно на IWI Tavor. С него са въоръжени и елитните части "Тигър" на Северна Македония. В Украйна IWI Tavor се произвежда по лиценз в съветския 5.45×39 мм калибър. Израелският автомат се е доказал в бойни действия от джунглите на Филипините и Перу, до пустините в Близкия изток.

Малката дължина на повечето булпъп оръжия ги правят идеални за битка в градски условия, тъй като войниците често изпитват затруднения да се справят с дължината на пушки като М16 в тесни помещения.

Танкът Merkava

Merkava

Снимка: Wikimedia

От 1979 година до сега Merkava е подобрявана постоянно. Именно най-новата версия на танка може да съперничи на най-добрите немски, руски и американски бронирани машини. Става дума за Merkava IVM Windbreaker.

На първо време внимание заслужава иновативната модуларна конструкция, позволяваща на тежко засегнати танкове да бъдат ремонтирани бързо и непосредствено на фронтовата линия. Липсата на изход на купола допълнително повишава шансът машината да издържи на ракетни удари.

Освен със своята надеждна броня, най-новият танк на Израел разполага и с активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Тази защита е ключова, защото предишното поколение на танка търпи загуби от ракетите на Хизбула. Танкът се доказва в битки, като успешно са прихващани РПГ-29 и Корнет. Системата показва и мястото, от което са изстреляни ракетите, за да може опасността да бъде бързо неутрализирана.

При конструкцията на Merkava IVM Windbreaker са използвани и иновативни форми и материали, целящи да объркат противниковите термовизьори и радари.

Оръдието на танка е гладкоцевно 120 мм, а екипажът е от 4 човека, защото система за автоматично зареждане липсва. Вътрешността е просторна, като на теория танкът може да превозва и други пътници. Екипажът разполага и с цветни монитори, директно предаващи кадри от разузнавателни дронове.

Merkava IV е проектиран за бърз ремонт и бърза подмяна на повредена броня, с модулна броня, която може лесно да се сваля и заменя. Той също така е проектиран да бъде рентабилен при производството и поддръжката; цената му е по-ниска от тази на редица други танкове, използвани от западните армии.

За задвижването отговаря V12 дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. Той може да бъде сменен при полеви условия в рамките на 30 минути.

Merkava Mk 4M Windbreaker тежи малко над 65 тона и може да се движи с 64 км/ч.

През 2020 година започна да навлиза и новият ъпдейт на танка - Barak. Той ще има добавен изкуствен интелект, намаляващ натовареността на членовете на екипа и помагащ им по-точно да локализират целта и нанесат удари по нея. Заедно с това ще дойде и нов шлем, който да гарантира, че танкистите ще могат да виждат всичко около тях без да излизат от бронираната машина.

Безпилотни самолети и дронове

IAI Harop

Снимка: IAI

Израел е една от водещите държави в света по производство и употреба на дронове. На практика малката близкоизточна държава е изпреварила Русия и Китай в създаването на бойни безпилотни самолети.

Тел Авив е пионер в създаването на евтините дронове-камикадзета. Пример за такъв е IAI Harop.

Безпилотникът е със стелт характеристики, които той дължи на формата и композитните материали, от които е изграден. Задвижването му се осигурява от турбовитлов двигател, но начален старт дават малки ракети. Любопитното е, че дронът може да измине 1000 километра за 6 часа. Това са и пределните му възможности за време на полета и обсег.

Израел е снабдил своя безпилотник с много модерни технологии. Връзката с оператор може да бъде напълно прекъсната, а дронът да стане напълно автономен. Това обикновенно става, когато IAI Harop премине на вражеска територия.

Основното му оръжие е 23 килограма високоексплозивна бойна глава, интегрирана в корпуса.

Интересът към дрона-камикадзе е голям. Израел го продава на Азербайджан, Индия, Турция, Германия и Сингапур.

IAI Harop е поразявал множество цели в Сирия, а дронът е един от най-големите "виновници" за победата на Азербайджан във войната с Нагорни Карабах.

F-35I Adir

F-35

Снимка: US Airforce

Към този момент Израел има 12 броя от най-модерния американски стелт изтребител F-35. Направената поръчка е за 50 броя, като останалите единици ще бъдат доставени на страната в близките няколко години. F-35 може да се използва за нанасянето на прецизни удари, оставайки незабелязан от противниковите радари.

Във своята напълно "невидима" конфигурация максималното количество оръжие, което самолетът може да носи, не превишава 2 590 килограма. По крилете обаче могат да се окачат 6 ракети или бомби, което би нарушило стелт способностите на машината, но би и позволило да носи общо 8 000 кг въоръжение.

Израелският F-35I Adir с право е наричан по-добрата версия на F-35. Това се дължи на факта, че електрониката е заменена с изцяло израелска, която се оказва по-добра и надеждна от американската. Зад разработката стои Elbit Systems, като Тел Авив разработва и собствен радарен заглушител и управляеми бомби, които да монтира на самолета.

Подводници клас Dolphin

Подводници клас Dolphin

Снимка: Wikimedia

Това е едно от малкото оръжия, които не са произведени в Израел, но са важна част от арсенала му. Dolphin е дизелово-електрическа подводница, създадена в Германия.

Първата версия на подводницата е с дължина 57.3 метра, а втората е 68.6 метра. Dolphin може да слиза на 350 метра дълбочина.

Освен торпеда и мини, Dolphin може да носи и крилати ракети с 1000-километров обсег. Смята се, че те са въоръжени с ядрени бойни глави и дават възможност на Израел да осъществи вторичен ответен удар, ако територията на страната стане жертва на ядрена атака.

Системата "Железен купол"

ПРО системата "Железен купол"

Снимка: Wikimedia

През 2005 година генерал Дани Голд, решава да стартира програма, която да направи Израел не просто военна супер сила, но на практика неуязвима за противниците й. До тогава основната заплаха са балистични ракети с малък обсег, които трябва да прелетят само няколко десетки километра, за да нанесат сериозни поражения.

Разработката е поверена изключително на израелски компании, като Rafael и софтуерната фирма mPrest Systems.

Целта е създаването на най-добрата противоракетна отбрана (ПРО) в света. Тя трябва да е с много висока точност и бързина на действие, тъй като ракетите на палестинците няма да прекарат много време във въздуха, преди да ударят целите си.

За целта са изградени мощни радари, покриващи гъсто територията на Израел и съсредоточени особено около ивицата Газа и Западния бряг. Команден център контролира работата на разпръснатите ракетни установки.

Ракетите-прихващачи са изключително бързи и се изстрелват към бързо изчислена точка, в която се предполага, че ще премине вражеската ракета. Ако ракетата случайно изпусне тази точка, то тя започва да следи ракетата и се взривява успоредно до нея.

Големия коз на Израел се крие именно в управляемостта на ракетите, използвани от противоракетната отбрана.

За високата успеваемост помагат не само радарите, бързите твърдогоривни ракети Tamir, но и създадения софтуер и алгоритъм.

Резултата е, че "Железният купол" може да сваля ракети, изстреляни от самоходните системи "Катюша" и "Град", както и да унищожава снаряди.

Междуконтиненталната балистична ракета Jericho III

Jericho III

Снимка: Wikimedia

За това оръжие се знае много малко, тъй като Израел е държавата пазеща най-строго своите ядрени тайни. Въпреки това се знае, че ракетата има 3 твърдогоривни степени и обсег от 6 500 километра.

Тя може да носи една ядрена бойна глава с мощност от 400 килотона или няколко бойни глави с по-ниска мощност.

Jericho III може да атакува цели в Близкия Изток, Азия, Европа, Северна Америка и Южна Америка. Единствените точки, по които ракета не може да осъществи атака се намират в Тихия океан, Нова Зеландия, Австралия и Антарктида.

Израел има между 90 и 400 ядрени бойни глави

Снимка: Wikimedia