С присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО пактът подсилва значително своя северен фланг. Макар на пръв поглед числеността на армиите и на двете страни да е около 20 000 души, то те имат важно стратегическо местоположение и разполагат с висока боеспособност.

Вижте най-силните оръжия на Финландия и Швеция >> >> >>

Една от най-големите ядрени бази на Русия и домът на Северния й флот се намират на едва 200 километра от Финландия. Те са свързани с останалата част на страната само с асфалтов път, минаващ по протежение на финландската граница.

Дори само с географското си местоположение, Швеция и Финландия дават стратегическо предимство на НАТО. Но и военните сили на двете скандинавски страни не са за подценяване. По-долу ще ви запознаем с най-силните им оръжия.

Швеция

Швеция има население от 10,35 милиона души

Снимка: iStock by Getty Images

През последните 200 години Швеция винаги е имала неутрална външна политика и не е участвала в геополитически съюзи. Това е причината най-населената скандинавска страна да има своя развита военна промишленост.

В партньорство с английски военни гиганти, като BAE Systems, днес Швеция произвежда едни от най-модерните кораби и самолети. Ето кои са най-големите военни козове на Швеция:

  •  Платформата Strf90

В края на Студената война Швеция решава, че трябва да има мобилна и бърза армия, която би победила евентуална съветска инвазия с маневреност и скорост. Така се ражда платформата Strf90.

Комбинацията от леко тегло и бърз двигател позволява голяма подвижност на бронираните машина, а веригите ѝ гарантират висока проходимост. Максималната скорост е 70 км/ч.

Екипажът на бронираната машина се състои от 3 души, а Strf90 може да транспортира до 8 войника.

Бронята на Strf90 го пази от експлозиви, 14,5-милиметрови бронебойни куршуми и 30 мм снаряди. Машината разполага и със система против ядрено, биологично и химично замърсяване. Могат да се добавят и модули, които да подобрят защитата.

Основното въоръжение е поверено на 40-милиметрово автоматично оръдие. Към него е добавена 7.62 мм картечница и 6 на брой 76 мм гранатомета. Има версия, която разполага с две 120-милиметрови минохвъргачки.

Швеция разполага с 550 бройки от Strf90, като постоянно извършва модернизации. Платформата е удачна за водене на бой както в градски терен, така и в гористата част на страната.

  •  Стелт корвети от клас Visby

През 2009 година Швеция пуска по вода кораб, различен от всички останали. Той се отличава не само със своя футуристичен дизайн, но и с факта, че е с 99% по-невидим за радарите от своите конкуренти.

За да постигнат това, шведите са конструирали корпуса от иновативни композитни материали включващи карбонови нишки и PVC. Влияние оказват и формите, които освен са напълно гладки и ъгловати. Оръжията на корвета са скрити във вътрешността му.

Въоръжението на Visby включва осем антикорабни ракети, 400-милиметрови торпеда и едно 57-милиметрово автоматично оръдие. На корвета има площадка за кацане на хеликоптер, което допълнително увеличава възможностите му.

Шведският кораб е специализиран още в мисиите по разминиране, а скоростта му от 70 км/ч го прави доста бърз и удачен за мисии изискващи скорост и маневреност. За задвижването отговаря сложна система от няколко дизелови и газово-турбинни двигателя.

Корветите от клас Visby могат да играят ролята и на подвижни морски радари, защото разполагат с голяма колекция от тях. Те са способни да извършват мониторинг както по вода, така и по въздух. Корабът обаче разполага и със средства за радиоелектронна борба.

  •  Самолетите JAS 39 Gripen

Шведският многоцелеви изтребител може да се окаже бюджетния боен кон на НАТО. Самолетът използва само 1 двигател, което го прави доста икономичен.

Максималната скорост на Gripen е 2410 км/ч, като тук шведският изтребител изпреварва Dassault Rafale, F-16 Block 50, F-18 и Eurofighter Typhoon. Самолетът може да излита и каца на много къси писти, включително и магистрали.

Gripen е многоцелеви самолет и може да бъде въоръжен с ракети въздух/въздух, ракети въздух/земя или различни видове бомби. Максимално допустимото тегло на въоръжението на самолета е 6500 кг - повече от МиГ-29 и F-16C Block 50.

От SAAB се гордеят, че цената на експлоатация на техния самолет е с 50% по-ниска от западните му конкуренти. Един час във въздуха на Gripen струва 4700 долара, докато за F-16 са необходими 7700 долара.

Анализаторите на Jane's Aerospace and Defense Consulting заключват, че Gripen е най-евтиният и икономичен модерен изтребител в света, като цената на поддръжката му също е рекордно ниска.

В момента JAS 39 Gripen е на въоръжение в 3 европейски страни - Швеция, Чехия и Унгария. Швеция продължава да разработва проекта, като се обмисля направата на версия с по-ниска радарна забележимост и с по-големи атакуващи способности. Първо Стокхолм обаче смята да обнови радара, който да стане еквивалентен на най-модерните американски самолети.

Финландия

Финландия има население от 5,531 милиона

Скрийншот: The Finnish Army

Още преди инвазията на Русия в Украйна общественото мнение във Финландия започваше да клони към подкрепа за присъединяването към НАТО. От освобождението си през 1918 година военната доктрина на Финландия счита Русия за основен потенциален враг.

Двете войни, водени между 1940 и 1944 година доказват издръжливостта на финландската армия. По време на Студената война страната заема неутрална позиция и поддържа топли връзки със СССР. Благодарение на тях Хелзинки се сдобива с някои от най-добрите съветски оръжия, като самоходната гаубица "Гвоздика" и амфибийния бронетранспортьор МТ-ЛБ.

Използвайки съчетание от най-доброто от Изтока и Запада, Финландия успява да развие собствена военна промишленост. Географската позиция на страната я прави един от най-важните членове на НАТО. Тя затваря Балтийско море за Русия, а покрайнините на Санкт Петербург влизат в обсега на ракетните й системи. Освен това Финландия може да отреже връзката на Русия с едни от най-важните й бази. Нека видим кои са най-мощните оръжия в арсенала на Финландия:

  •  Ракетен комплекс M270

Финландия разполага с близо 40 бройки от мобилния ракетен комплекс M270. Боеприпасите са високоточни и могат да нанасят големи разрушения. Хелзинки е първият купувач на най-далекобойните и модерни муниции на системата. Ракетите ER GMLRS имат обсег до 150 километра. Това означава, че мишени в покрайнините на Санкт Петербург могат да бъдат унищожени от територията на Финландия.

Атаки с M270 могат да поставят под въпрос възможността на Русия да контролира Колския полуостров - дом на Северния руски флот и едни от най-големите ядрени бази на Кремъл.

  •  Платформата Patria

Финландската бронирана бойна машина Patria е едновременно бронетранспортьор и платформа за разполагане на различни оръжия.

Тъй като Patria AMV е амфибия, тя може да се движи и във водата със скорост от 10 км/ч.

Patria AMV има добра предна броня, която може да устоява удари на вражески пехотни бойни машини. Бронетранспортьорът е участвал в сражения в Афганистан, където е доказал, че издържа поне 3 последователни удара с РПГ-7 - без да претърпи щети.

Теглото на финландската машина е между 16 и 27 тона, като то зависи от монтираното оръдие. В най-честия вариант то е автоматично 30-милиметрово, но има и версии с 105-милиметрово оръдие или с два 120-милиметрови гранатомета.

Задвижването се осъществява от 12-литров турбодизелов 6-цилиндров редови двигател на Scania с мощност от 480 к.с или 540 к.с.

Сравнително ниската цена от около 3 милиона евро за бройка и добрите качества превръщат финландската Patria AMV в доста търсена машина. С нея са въоръжени армиите на Швеция, Финландия, Обединените Арабски Емирства, Полша, Хърватия, ЮАР, Словения и Словакия. Общия брой на поръчаните и произведените бройки към този момент е около 2000.

  •  Танкове Leopard 2A6

Танковете Leopard са от най-популярните и добри западни бойни машини в целия свят. Финландия обаче разполага с над 100 бройки от една от най-модерните им разновидности.

Leopard 2A6 е по-нататъшно развитие на 2A5, който също е в арсенала на Хелзинки.

Танкът е защитен от композитна броня от ново поколение и има външна модулна броня. Резервоарът също е с усилена конструкция. Основното оръжие е гладкоцевно 120-милиметрово оръдие Rheinmetall L55, което е по-дългата версия на L44, използвано при Leopard 2A5. Оръдието е с по-добра точност на огъня и по-голям обсег на действие.

Танкът е и с подобрени мерни прибори. Двигателят му с мощност от 1500 конски сили позволява максимална скорост от 68 км/ч и изминаване на 500 километра с един резервоар.

Leopard 2A6 превъзхожда M1A2 Abrams, Challenger 2 и Leclerc по отношение на защита, огнева мощ и мобилност.

  •  64 бройки от F-35 Lightning II

Това е най-модерният стелт изтребител, а Финландия е поръчала 64 бройки от него. Те ще бъдат доставени в периода между 2026 и 2030 година. Цената на една бройка възлиза на около 70 милиона долара. До тогава Финландия ще разполага с 55 изтребителя F/A-18.

Финландия е закупила и голям набор от оръжия за своя невидим самолет. В арсенала вече са дошли крилатите ракети AGM-158 JASSM, като са поръчани и крилатите ракети JSM.

Те могат да се използват за унищожаването на някои от най-важните руски бази и командни центрове.

Тези ракети са с намалена радарна видимост, а монтирането им на F-35 означава повишен шанс за успешно реализиране на евентуална атака с оръжията.

Смята се, че F-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са трудни за засичане от вражеските радари благодарение на специалната си конструкция и покритието на обшивката.

С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен дори и с атомни бомби с мощност от 50Кt.

  •  Организация

Именно организацията е може би най-силният коз на Хелзинки. Финландия е една от страните запазили и развили своята наборна служба. Благодарение на нея 5 милионната страна може да събере под знамената си близо 1 милион обучени и подготвени души за рекордно бързо време.

Военната служба във Финландия е задължителна и дори е вкарана в конституцията на страната. Близо 80% от мъжете под 30-годишна възраст са минали през казармата. Срокът на служба е 165, 255 или 347 дни. Всеки, който откаже да изпълнява както военна, така и цивилна служба, е изправен пред наказание от 173 дни затвор, минус всички прослужени дни. Такива присъди обикновено се изтърпяват изцяло в затвора, без възможност за условно освобождаване. От 2019 година дори е забранен отказът от служба по религиозни причини.

Казармата във Финландия е насочена и към даването на ценни знания за служещите. Организират се курсово по чужди езици, ИТ, шофиране в професионална категория и други. Акцент е поставен и върху оцеляването в неблагоприятни условия.