Проектът Kuiper на Amazon, който планира да разгърне мрежа от сателити в орбита около Земята, за да осигури достъп до интернет, изглежда е изправен пред нови предизвикателства. Тех гигантът планираше да изстреля два прототипа на сателити в космоса това лято, но вероятно няма да успее да го направи, тъй като партньорът им в проекта, United Launch Alliance (ULA), е принуден да отложи изстрелването на своята ракета Vulcan Centaur за края на годината.

Преди няколко дни ULA обяви, че компанията ще се нуждае от повече време, за да подготви ракетата носител Vulcan Centaur за полет. Предишното ѝ изстрелване, което се състоя през март тази година, завърши с експлозия. Отлагането на изстрелването на носителя е лоша новина за Amazon, която планираше да започне тестването на работата на първите телекомуникационни спътници в рамките на проекта Kuiper.

Трябва да се отбележи, че първоначално компанията искаше да изстреля сателита през четвъртото тримесечие на 2022 г., но го отложи за първото тримесечие на 2023 г. през октомври поради проблеми с ракетата носител. Amazon все още не е обявила кога може да се опита да изведе в орбита първите телекомуникационни апарати в рамките на проекта. Очаква се първите клиенти да започнат да използват сателитен интернет до края на 2024 година.

Към момента компанията има разрешение от Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) да изстреля 3000 сателита. В същото време лицензът на регулатора предполага, че половината от съзвездието на проекта Kuiper ще бъде пуснато в експлоатация до 30 юли 2026 година. В противен случай Amazon рискува да загуби лиценза си.