По време на международното изложение Arab Health руската компания Promobot подписа споразумение с Action to Action от ОАЕ за доставка на партида роботизирани кафенета с касиер Dunyasha в страната.

Компанията вече е предплатила за едно роботизирано кафене на стойност 300 хил. щ. долара, съобщават създателите на робота. Общо по договора ще бъдат доставени поне пет роботизирани кафенета с Dunyasha през 2022-2023 година.

"Разбира се, роботът ще трябва да бъде адаптиран към местния пазар. Или ще му сложим бурка, или го направете робота-касиер мъж. Скоро ще вземем окончателно решение и ще направим избор", заяви ръководителят на компанията от Емирствата Рами Кабани. На този етап персонализацията е от ключово значение, тъй като успехът на проекта на пазара в Близкия изток ще зависи от тези характеристики", разясни още той.

Оборудването на робо-кафето включва фризер за сладолед, машина за газирани напитки, кафе машина, както и роботизирани ръце, терминал за самообслужване и роботизирана каса за приемане на поръчки.

Изчислено е, че роботизираният комплекс може да генерира до 700 долара приходи на ден, което ще възвърне разходите за закупуването му за около 1,5 години. Благодарение на пълната роботизация кафенето робот може да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.