По повод 100-годишнината от рождението на Михаил Калашников концернът, носещ неговото име, публикува видео с първия автомат, създаден от известния оръжейник. Той се нарича АК-46 и макар че външно наподобява легендарния АК-47, коренно се различава от него по конструкция, предава Russia Beyond.

АК-46 е първият автомат, създаден от Калашников за конкурс за ново стрелково оръжие за съветската армия. В работа автоматиката проявява сходство с американската самозарядна винтовка M1 Garand: кратък ход на газовото бутало, разположено над цевта, и въртящ се затвор, а общото разположение и външен вид до голяма степен са наследени от немската щурмова винтовка StG-44.

Вижте как изглежда АК-46 >> >> >>

Очевидно е влиянието на нейния създател Хуго Шмайзер, заедно с други германски оръжейници, интернирани след войната в Ижевск. Въпреки богатото родословие, АК-46 е обявен за неизползваем след втория кръг от тестове, а година по-късно Калашников прави нов автомат - вече със собствена конструкция. Това е легендарният АК-47, пише "Российская газета".

Образецът във видеото е шестият АК-46 от експерименталната серия. Механизмите за контрол (ръкохватка за зареждане, предпазител и превключвател на режима на огъня) са разположени отляво.

Капакът за цевната кутия, затворната рама и другите части имат напълно различен дизайн от тези на класическия AK. Калибърът на оръжието е 7,62х41 мм, теглото му с пълнител без патрони 4 328 кг, общата му дължина е 950 мм, а обхватът - 800 метра.