Новият космически кораб на Boeing, CST Starliner, няма да осъществи първия си пилотиран полет тази година. Апаратът се сблъсква с поредното си отлагане, като новата дата за изстрелването е преместена за след пролетта на 2024 година.

Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС, а НАСА планира поне 6 мисии със Starliner. Причина за отлагането станаха новооткрити проблеми с парашутната система на Starliner и нейното окабеляване. 

Вижте как изглежда космическият кораб на Boeing >> >> >>

"Въз основа на настоящите планове, ние очакваме, че ще бъдем готови с космическия кораб в началото на март", каза Марк Напи, вицепрезидент на Boeing Starliner.

Това е само очаквана дата за готовност на космическия кораб. Целевата дата на изстрелването може да е в средата на следващата година.

Историята на космическия кораб на Boeing показва защо SpaceX е толкова различна и успешна компания.

През септември 2014 г. НАСА избра Boeing и SpaceX за проект за създаването на нов космически кораб за транспорт на астронавти до МКС.

Агенцията е финансирала компаниите и преди това, но след избора им дава 2.6 милиарда долара на SpaceX и 4.2 милиарда долара на Boeing.

По-евтиният космически кораб на SpaceX извършва първия си пилотиран полет през 2020 година. Въпреки двойно по-високата си цена, Boeing все още се бави.

През 2019 година бе проведен тестови полет без екипаж на борда, но бъг в часовника попречи на космическия кораб на Boeing да завърши успешно мисията си. 

Последваха множество проблеми - корозия на капсулата, причинено от неестествено количество влага, до грешки в електрониката. Те бяха отстранени и в средата на 2022 космическият кораб осъществи успешна безпилотна мисия до МКС.

По време на теста без екипаж обаче се наложи да бъдат направени корекции на транспортното средство, след като беше открит проблем в задвижващата система. Оказа се, че два ускорителя, използвани от капсулата за позиционирането й на правилната траектория след излитането, не работят.

Очакваше се първия пилотиран полет да бъде реализиран през декември 2022 г. Оказа се обаче, че окабеляването на кораба е предразположено към повишен риск от запалване. Парашутната система също се оказала по-малко издръжлива. И двата проблема са потенциално опасни за живота на астронавтите.