Агенцията за разузнаване на Министерството на отбраната на САЩ (DIA) купува без съдебна заповед бази данни, които проследяват движенията на американци и граждани на други държави, твърди публикация на Ню Йорк Таймс от събота, предава technews.bg.

Журналистите на изданието разполагат с материали, които служителите на DIA са предоставили по искане на сенатор Рон Уайдън, демократ от Орегон. Документите показват, че в пет разследвания през последните две години и половина служители на агенцията проследяват движенията на американци, използвайки бази данни, закупени от определени брокери.

Според публикацията, базите данни са създавани и поддържани за търговски цели чрез анализ на информация, събирана от приложения за смартфони. DIA купувала базите, за да използва данните за местоположението при разследвания и на чужденци зад граница. Твърди се, че една от задачите на администрацията е "да идентифицира заплахи за американските сили, разположени по целия свят".

Съгласно американското законодателство, властите първо трябва да получат съдебно разпореждане, за да поискат информация от телекомуникационни компании, която им позволява да следят движенията на хора. Но DIA използвала вратичка в закона за защита на личната информация, за да заобиколи съдебно разрешение за закупуване на такива бази данни.

Демократът Рон Уайдън ще се опита да наложи по-строги стандарти в тази област. Според него е неприемливо, че такива данни за граждани на САЩ могат да бъдат закупени. В материала не се посочва кои разследвания, засягащи граждани на други държави, се провеждат от DIA. Също така не е обяснено за кои държави става въпрос.