Rocket Lab успешно изстреля американски военен сателит в космоса. Това е първата мисия на частната компания, след като 20-то изстрелване на нейната ракета Electron се провали през май.

Ракетата излетя от площадка в Нова Зеландия, носейки малък спътник на Космическите сили на САЩ, наречен Monolith. Питър Бек, основател и главен изпълнителен директор на Rocket Lab, написа в Twitter малко след събитието, че полезният товар е изпратен успешно. Той също така похвали екипа си за "безупречното" изстрелване.

Целевото местоположение на Monolith е в нискоземна орбита на около 370 мили над нашата планета. Очаква се резултатите от демонстрацията да спомогнат за изстрелването на по-достъпни сателити в по-кратки срокове.

Припомняме, че 20-ата мисия на Rocket Lab се провали през май, когато ракетата носител претърпя "аномалия" след запалването си. Компанията загуби както ракетата Electron, така и полезния товар на спътника. Оттам посочват, че са направени нужните корекции, за да се избегнат такива инциденти в бъдеще.