Олимпийският дух явно е толкова заразен, че дори астронавтите, живеещи на борда на Международната космическа станция (МКС), са били вдъхновени да проведат свои собствени игри. Те са се състезавали в условията на микрогравитация, давайки още един пример за международно приятелство и сътрудничество.

"Олимпийските игри започнаха в Токио, а ние проведохме първата космическа олимпиада миналата седмица", написа астронавтът от Европейската космическа агенция Томас Песке във Facebook през уикенда. "За още повече сплотеност и забавление на екипажа, организирахме приятелско състезание между екипите на "Союз" и на "Драгон", добави той.

Тъй като бягането на дълги разстояния, плуването и скейтбордът са непостижими на този етап в рамките на станцията, се е наложило астронавтите да измислят свои собствени състезания. Представителят на НАСА Марк Ванде Хей е свършил чудесна работа като организатор и събитията са варирали от "синхронно реене" до дълги скокове, обяснява още Песке.

За да отбележи случая, екипажът също така е поставил знамето на всяка отделна страна на планетата. Флаговете са били окачени така, че да направят по-цветен целия "покрив" на орбиталната станция.