Видеото, публикувано от ТВ канала "Звезда" в събота, показва как хеликоптерът Ка-52 "Алигатор" изпълнява въздушната акробатика над заснежено летище до гр. Хабаровск, в Далечния изток на Русия, предава Russia Beyond.

Летейки на малка надморска височина, хеликоптерът показва завъртане, докато държи обект на прицел. Хеликоптерът също така извършва почти 90-градусово бързо изкачване с опашката нагоре - нещо, на което само Ка-52 е способен, пише RT.

Вижте как изглежда Ка-52 >> >> >>

По време на подобни тренировъчни полети пилотите се учат как да изпълняват мисии при лошо време, съобщава ТВ "Звезда".

От Руската армия разкриват, че вертолетът е създаден по съосната система и има максимална скорост от 300 км/ч, а далечината на полета без допълнителни резервоари е 520 километра. Витлата са изградени от леки и здрави полимери, а двигателите са два на брой.

Скоростта на изкачване е 10 метра в секунда до 2500 метра надморска височина. Таванът на полета е 5500 метра. Руснаците са обърнали голямо внимание на електрониката и радара, като крайният резултат е, че Ка-52 може да лети дори и в най-екстремните условия.

За задвижването отговарят два газотурбинни двигатели - всеки с мощност от по 2400 к.с.

Ка-52 е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие, две 23-мм оръдия и голям комплект от управляеми и неуправляеми ракети. Хеликоптерът може да носи и бомби. Русия разполага със 104 бройки от модерния въртолет, като част от тях участват в мисии в Сирия. Освен Русия с Ка-52 разполага и Египет.