Руският флот е разположил няколко обучени делфина за защита на военноморската си база в пристанището на Севастопол през февруари, твърди USNI News, независимо издание на Военноморския институт на САЩ.

Морските бозайници са разположени в две отделни водни кошари, които се виждат на сателитни снимки. Животните вероятно имат задача да патрулират и да неутрализират или да сигнализират за вражески водолази. За подобни задачи бойните делфини са тренирани не само в Русия, но и в САЩ.

Съветската програма за обучение на морски бозайници се развива именно в близост до пристанището на Севастопол. Русия използва базата, продължавайки проекта и след разпада на СССР.

Според USNI руският флот също използва обучени белуги и тюлени в различно звено, работещо в Арктика, тъй като животните са много по-добре защитени от студа от делфините.

През 2019 година Норвегия залови белуга, която бе обявена за руски шпионин. Едрият морски бозайник дори имал колан с гравирани надписи, потвърждаващи принадлежността му към Русия.