Русия планира да построи нова космическа станция, която ще бъде наследник на "Мир". Създаването й ще е поверено на държавната корпорация "Энергия". Станцията ще се състои от 5 модула, като един от тях ще е туристически, предават РИА "Новости" и ТАСС.

Вижте как изглеждаше космическата станция "Мир" >> >> >>

Новата космическа станция ще има място за четирима туристи, а модулът ще е с илюминатори, гледащи към Земята и WiFi интернет, каза Владимир Соловьов, първи заместник генерален дизайнер на "Энергия".

През май Дмитрий Рогозин, генералният директор на Роскосмос, заяви, че Русия ще създаде нова околоземна орбитална станция след 2030 г., но нямаше никакви ясноти около проекта.

В презентация, направена от Соловьов в Руската академия на науките, се отбелязва, че Руската орбитална служебна станция (ROSS) ще лети в орбита с наклон 71,6 градуса вместо 51,6 градуса, какъвто е на МКС. Това означава, че от станцията ще може да се вижда цялата територия на Русия.

Дизайнът ще наподобява този на съветската станция "Мир", която работеше през 1986-2001 г.и бе първия постоянно обитаем обект в Космоса.

Модулите ще са пет, като те ще бъдат: основен модул; целеви производствен модул; модул за материална поддръжка (склад); платформен модул за скачане с космически кораби и тяхното обслужване и туристически модул за четирима туристи с два големи илюминатора и WiFi достъп.

Според презентацията се предвижда извеждането на модулите в орбита чрез ракети-носители "Ангара-А5" от космодрома Плесецк или Восточен, а самите модули ще бъдат създадени на базата на научно-енергийния модул на МКС, който е в процес на изграждане в Русия.

Вижте как изглежда новата руска ракета "Ангара" >> >> >>

Освен това плановете предвиждат редовно скачване на лабораторен модул за свободно летяща производствена лаборатория към станцията, който трябва да бъде изстрелян с ракета Союз-2.1b от Плесецк или Восточен.

Финансирането за създаването на нова руска космическа станция все още не е разпределено. Това означава, че бъдещето на проекта съвсем не е сигурно. След пенсионирането на МКС Русия може да избере и друг възможен път - партньорство с Китай в направата на обща космическа станция. Към ден днешен Пекин конструира своя собствена обитаема платформа в Космоса, която трябва да е завършена до две години.