Руският робот "Фьодор" разкри в Twitter, че има ниско мнение за човешката раса и сподели, че космонавтите злоупотребяват с алкохол в орбита. След това акаунтът му бе изтрит, съобщава в. "Индипендънт".

"Фьодор" е един от най-впечатляващите роботи, създавани някога. Той летя в космоса, може да прави движения, подобни на човешките, шофира УАЗ-ка и стреля точно с пистолети. Ръцете на руския робот са доста прецизни и е много вероятно в бъдеще той да замени хора при извършването на опасни дейности или мисии в космоса.

Макар да излетя в космоса и да прекара известно време на борда на Международната космическа станция, "Фьодор" не извърши космическа разходка поради технически усложнения. След прибирането си той бе официално пенсиониран. Роботът обаче остана със собствен акаунт в социалната мрежа Twitter.

Вижте как изглежда руският робот "Фьодор" >> >> >>

В интернет "Фьодор" е нападнал по-конкретно космонавтите Максим Сураев и Александър Самокутяев, които сега служат като депутати в руската Дума.

"Роботите, за разлика от Сураев и Самокутяев, не са податливи на слабости, не нарушават сухия закон в орбиталната станция, не говорят глупости, изпълняват полетната задача изцяло и без коментар и не се стремят да напуснат космонавтския корпус за място в Държавната Дума", написа в Twitter акаунтът на "Федор".

Противоречието идва на фона на публичен спор между бивши членове на руската космическа програма "Роскосмос" и Дмитрий Рогозин, който сега е неин ръководител.

Рогозин често е обект на подигравки, заради гръмките си изказвания, които не отговарят на реалността

Снимка: ToSky

Бившите космонавти публично разкритикуваха ръководството на Рогозин, твърдейки, че то е допринесло за изоставането на Роскосмос от НАСА.

От както Рогозин ръководи Роскосмос, Русия няма нито един успех, освен редовните мисии до МКС. Москва изостава сериозно с направата на свръх-тежка ракета, ракети за многократна употреба и създаването на прототипи за достигането на Луната. В някои от случаите липсват дори концепции.

Рогозин обаче редовно напада Илон Мъск, въпреки успехите на SpaceX.

Космонавтът Максим Сураев неотдавна сподели снимка, сравняваща руския космически кораб "Союз" с американския "Dragon", като изображението показа красноречиво изоставането на руската космическа програма и разчитането единствено на технологии и постижения от съветско време.

Сураев и Самокутяев са убедени, че зад постовете на руския робот не стои изкуствен интелект, а човек, работещ по указанията на Рогозин.

"Възмутен съм от обидите. Ние сме герои на Русия. Няма да оставя нещата така - с тях ще се занимае и съдът", коментира Самокутяев пред изданието Rise.

Рогозин не е коментирал случая.