Комитетът по бюджетни кредити на Сената на САЩ публикува законопроект за бюджета на НАСА за 2021 г., според който ще бъде отпусната само част от сумата за изпълнение на лунната програма Artemis (Артемида), предава technews.bg.

Сенатът намалява финансирането на програмата, която цели да върне американците на Луната, въпреки възраженията на ръководителя на НАСА. Одобрена е само на част от сумата, поискана от космическата агенция за изпълнение на програмата Артемида, съобщи SpaceNews.

Останалите научни програми и разработването на нови автоматични устройства и телескопи от НАСА ще бъдат напълно финансирани: космическата агенция ще получи общо 23,49 млрд. долара. За разработване на модул за кацане на Луната по програмата Артемида бяха поискани 3,2 милиарда долара, но комисията отпуска само милиард за това.

По време на изслушване за бюджета през септември 2020 г. ръководителят на агенцията Джим Бриденщайн отбеляза, че получаването на средства в пълен размер изключително важно за астронавтите, които ще кацнат на Луната през 2024 г.

Въпреки че работата по тази програма със сигурност е важна, анализаторите я намират за твърде рискована, както по отношение на финансовите, така и на времевите разходи, се посочва в доклада. Освен това комитетът не си е изяснил напълно как точно Артемида може да повлияе на други проекти на НАСА.

Проекти, свързани с космическия телескоп Хъбъл, създаване на роботизирани превозни средства DART, Psyche, Dragonfly, телескопите Roman и James Webb, както и с мисията Mars Sample Return за доставяне на проби от Марс на Земята ще бъдат напълно финансирани.

НАСА е посъветвана да продължи да работи по сателитите PACE и CLARREO Pathfinder, както и да не спира работата си по стратосферната обсерватория SOFIA. В допълнение, комисията одобрява разпределението на средства за подпомагане на търговски пилотирани и товарни полети до Международната космическа станция (МКС) и за прилагане на STEM подхода в образованието.

За да продължи работата по ракетата-носител SLS, комисията отпуска 2,585 млрд. долара, като подчертава, че бъдещата междупланетна станция Europa Clipper трябва да бъде изведена в космоса с помощта именно на тази ракета.