Азиатският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че очаква неговата тримесечна печалба да нарасне с 53% на фона на глобалния недостиг на чипове, които засегна индустриите по целия свят, предава technews.bg.

Най-големият производител на чипове за памети и смартфони в света прогнозира оперативна печалба от 11 млрд. долара за трите месеца, завършващи в края на юни, предаде BBC. Според фирмата, голямото търсене на чипове за памети компенсира по-слабите продажби на устройства, поради недостига на компоненти.

Преди година, през първите няколко месеца от пандемията, Samsung регистрира спад в продажбите на продукти като телефони и телевизори. Оттогава насам обаче търсенето на електронни компоненти нарасна, тъй като хората заживяха повече онлайн. Това бе предизвикателство за производителите на чипове.

Ако прогнозните данни на Samsung бъдат потвърдени по-късно този месец, когато излязат официалните финансови резултати, това ще бъде най-голямата печалба на корейския производител за второ тримесечие от 2018 г. насам.

През последните месеци чипмейкърите имаха впечатляваща възможност да увеличат цените, заради настаналата криза с доставките, засегнала всички индустрии в глобален мащаб.

През март изпълнителният директор на Samsung Кох Донг-Джин каза пред акционерите: "Има сериозен дисбаланс между търсенето и предлагането на чипове в ИТ сектора в световен мащаб". Тогава стана ясно още, че компанията работи с чуждестранни партньори, за да отговори на търсенето.