На 4 ноември тази година САЩ ще започнат пътя към завръщането си на Луната. Това ще стане чрез безпилотната мисия  "Артемида 1" (Artemis I), чиято задача е да тества способностите на свръх тежката ракета SLS да закара астронавтите на НАСА само след няколко години на естествения земен спътник.

Ядрото на ракетата SLS пристигна в базата на НАСА в Кейп Каневерал, Флорида. Именно тук е стартовата площадка, от която само след 6 месеца ще бъде осъществен стартът към Луната. Кейп Каневерал е дом на всички легендарни мисии на НАСА - "Аполо" и стартовете на космическата совалка.

Вижте снимки от транспортирането на ядрото на SLS >> >> >>

Ядрото на SLS пристигна във Флорида по вода. До сега най-важната част на ракетата се намираше в Алабама, където премина последната фаза от тестовете си. Транспортирането е свързано с много любопитен кораб, който може да побере 64-метровото ядро и да го транспортира безопасно през река Мисисипи и Мексиканския залив до намиращата се на 1 444 километра дестинация във Флорида.

"С доставката на ядрото на SLS за "Артемида 1", ние разполагаме с всички части на ракетата в Кейп Каневерал", сподеят от НАСА.

Така в следващите 6 месеца остава ракетата да се сглоби, транспортира до ракетната си площадка, да премине през последните тестове и да излети. Мисията "Артемида 1" бе отлагана няколко пъти, но по всичко изглежда, че ще видим първият полет на новата свръх-тежка ракета, която може да достигне до Луната.

В първата си мисия, наречена "Артемида 1", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб "Орион".

В основата на SLS стоят двигателите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

"Орион" пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

Първият пилотиран полет е насрочен за 2023 година, а голямото завръщане на САЩ на Луната трябва да се случи през 2024 г. Възможно е обаче срокът да не бъде спазен.