Американските военни имат нова стратегия за близкото бъдеще, според която първо ще изпращат роботизирани танкове-скаути. Които да разузнават, тестват и дори да всяват хаос във вражеските защити. След това биха били изпращани по-леки и бързи танкове с екипаж, които да "довършват" започнатото.

Безпилотните танкове биха могли да използват изкуствен интелект, машинно обучение и най-новите и защитени радари, с които да "виждат" около себе си, пише BusinessInsider.

Според вътрешни източници от американската армия в бъдеще всички оръжия - било танкове, кораби или самолети - ще имат някаква степен на автономност.

Американците планират още да тръгнат по пътя на Русия, като създадат универсална платформа, на базата на която да заменят своите танкове, гаубици и тежки БТР-и.

За разлика от Русия обаче, САЩ ще избере да заложи максимално на автономността и безпилотните възможности. Най-скъпото нещо в един танк е именно екипажът, а загиналите войници винаги имат пагубно влияние върху морала на армията и отношението към войната вътре в страната, смятат военните.

Последното твърдение се доказва и от факта, че в САЩ липсва масово недоволство относно използването на дронове за бойни мисии.

В новата американска концепция е заложено безпилотните машини да се управляват съвместно от изкуствен интелект и хора, които да ги контролират от командващия танк.