Американската компания SpinLaunch планира да извърши по-късно тази година първите суборбитални тестове на прототип на система-центрофуга за изстрелване на малки спътници от космодрум в Ню Мексико.

Фирмата, базирана в Лонг Бийч, Калифорния, разработва "ускорител на маса", който би послужил като първа степен на система за изстрелване на малки сателити. Подобен подход ще позволи на компанията да изстрелва полезни товари с по-ниски разходи и по-често, в сравнение с традиционните ракети носители.

Към днешна дата SpinLaunch е събрала 80 милиона долара за своя проект. Въпреки че са известни малко подробности за технологията, на 15 декември компанията обяви, че разширява дейността си на космодрума Спейспорт Америка (Spaceport America) в Ню Мексико.

В съвместно изявление с държавния отдел за икономическо развитие SpinLaunch заяви, че планира да наеме още 59 души на обекта "и да завърши изграждането на своята суборбитална система-центрофуга за изстрелване като следваща фаза на развитие".

SpinLaunch планира да похарчи 46 милиона долара за дейности по строителство и разширяване на космодрума през следващите 10 години. Така компанията ще отговори на условията за държавни безвъзмездни средства в размер на 4 милиона долара и на помощите за обучение.

"Когато сте толкова млада компания, с тази смела концепция, възможността да получавате помощ е абсолютно необходима", казва Джонатан Яни, основател на SpinLaunch. "Тази подкрепа беше от решаващо значение за решението да дойдем в Ню Мексико", допълва той, цитиран от SpaceNews.

SpinLaunch започна изграждане на тестовата площадка през май 2019 г., обещавайки да похарчи 7 милиона долара и да създаде 20 работни места. Компанията не разкри много информация какво би направила там, освен че това е нейната първа площадка за тестови полети.

На презентация миналия месец, по време на заседание на съвета на директорите на космодрума в Ню Мексико, Скот Маклафлин, изпълнителен директор на Спейспорт Америка, заяви, че компанията изгражда "евакуирана центрофуга" с диаметър 30 ​​метра. Тя ще може да ускори обектите до скорост Мах 5, преди да ги "катапултира" в космоса.

Съоръжението е предназначено за използване в суборбитални тестове, които ще бъдат извършени в сътрудничество с близкия ракетен полигон "Белите пясъци" (White Sands). Обектите, изстреляни от центрофугата, ще стигат до надморска височина от около 100 километра, преди да кацнат в "Белите пясъци". Очаква се тестовете да започнат по някое време през 2021 г.

В момента SpinLaunch разполага с около 30-40 души на Спейспорт Америка, на които са осигурени жилище, храна и други удобства. Съоръжението се намира в част от космодрума, наречена Advanced Technology Area - място, отдалечено от пистата и сградата на терминала, използвани от Virgin Galactic. Обектът работи с генераторно захранване.

"Ще помогнете за промяната на пейзажа на индустрията на малките сателити, ще бъдете неразделна и уникална част от сплотен екип от хора, работещи във високоенергийна среда, променяйки основната структура на това как човечеството пуска нещата в космоса", се казва в обява за наемане на готвач в обекта на SpinLaunch.