Американска компания пусна сателитна услуга, която позволява на потребителите да си поръчват и купуват сателитни изображения, направени дори през стени. Платформата е предназначена както за публични, така и за частни клиенти, предава technews.bg.

Клиентите на Capella Space могат да поискат снимки от всяка част на света. За разлика от много други спътници за наблюдение в земната орбита, новият сателит не използва конвенционални камери, а радар със синтезирана апертура (PCA), за да "вижда" през нощта, през облаци и дори през стени.

Технологията работи на същия принцип, по който делфините и прилепите използват ехолокацията. Устройството изпраща мощен 9,65GHz радиосигнал до целта на земята и след това събира и интерпретира отразените данни.

Тъй като спътникът изпраща собствен сигнал, а не улавя светлина, той може да "вижда" през стените на сградите.

Представители на Capella Space казват, че сателитът снима през стените на небостъргачи. На получените изображения дори се вижда какво се случва в конкретни офиси. Разделителната способност на снимките е висока, уверяват от компанията.

Един пиксел от полученото изображение представлява квадрат с размери 50 на 50 сантиметра, докато при други подобни устройства точността е 5 на 5 метра. В същото време Capella може дори да увеличи разделителната способност при изстрелване на още шест спътника, но американските закони я възпрепятстват.

Поради действащите закони, компанията не може да заснема всяко място, макар, че технологията позволява заснемане дори и вътре в домовете на хората. При радиосигнал 9,65GHz обикновените облаци стават "невидими", радарът на сателита може да преодолее влага, мъгла и дим, да прави снимки с еднаква яснота както през деня, така и през нощта.

Capella Space продава сателитни изображения на всеки желаещ. Например, държавните служби могат да използват услугата, за да проследят активността на летищата и да спасяват заложници при терористични актове, учените биха могли да следят за обезлесяването, а бизнесът да контролира глобалните вериги за доставки.