Дейв Лимп, който заемаше длъжността старши вицепрезидент на отдел "Устройства и услуги" в американския онлайн търговец на дребно Amazon и отговаряше за гласовия асистент Alexa и интелигентната колонка Echo, планира да се оттегли от поста си след повече от 13 години работа в компанията. Неговото напускане ще бъде значимо събитие, особено предвид неотдавнашните промени в екипа на компанията.

На официалния уебсайт на Amazon бяха публикувани писма от главния изпълнителен директор Анди Джаси и от самия Лимп, в които те обсъждат предстоящото му напускане. Джаси подчертава, че Лимп ще продължи да изпълнява функциите си още няколко месеца, а компанията планира да обяви неговия наследник през следващите седмици. Подразделението на Amazon, което Лимп ръководеше, се занимава с популярни продукти като интелигентната колонка Echo и гласовия асистент Alexa. Напоследък обаче то изпитва затруднения, като през ноември Лимп обяви някои съкращения на персонала.

Лимп коментира дискретно решението си: "Време е". Той добави: "С тази работа (създаване и продажба на потребителска електроника) се занимавам с прекъсвания вече над 30 години. Обичам я, но искам да погледна на бъдещето от друг ъгъл. Все още не съм сигурен какъв ще бъде той, но знам със сигурност, че няма да е свързан с потребителската електроника."

Компанията планира да проведе следващото си събитие, посветено на устройствата и услугите, на 20 септември, както Лимп обяви по-рано на страницата си в LinkedIn. В имейла си той също така уточни, че ще остане в компанията още няколко месеца и че имат много планове за есенните продукти. Напускането на Лимп от Amazon символизира период на промяна за компанията.

Ролята му в разработването на ключови продукти като Alexa и Echo прави напускането му особено забележително. Тъй като Amazon продължава да се адаптира към тези промени, ще бъде интересно да се види какви иновации и стратегии ще възприеме Amazon в близко бъдеще.