Учени от Австрия са създали печатен материал, който може да замени слоновата кост при реставрация на предмети на изкуството, съобщава сайтът Физ.орг.

Слоновата кост от векове се използва за направата на предмети на изкуството. За да бъде защитена популацията на слоновете обаче, международната търговия с нея е забранена в края на 20-и век. В резултат на това експертите са изправени пред недостиг на ценния материал за реставрация на древни предмети на изкуството. Днес за възстановяването им се използват различни аналози на слоновата кост - пластмаса, черупки, кости, но те не могат да наподобят напълно истинския материал.

Решение на проблема предлагат специалисти от Виенския технически университет и компанията за печат Cubicure GmbH, които съвместно с Виенския отдел за грижа за предметите на изкуството са създали високотехнологичен аналог на слоновата кост.

Новият материал се състои от калциев фосфат и синтетична смола. Той се обработва в горещо, течно състояние, след което се закалява с ултравиолетово лъчение в 3D принтер и придобива твърда форма.

Възможно е след реставраторите от технологията да се възползват редица производители на премиум стоки.