Стартиращата социална мрежа IRL в един момент беше оценена на около 1,2 милиарда долара. Но сега, както The Information съобщава, тя прекъсва дейността си. Това става след вътрешно разследване, което установява, че 95 процента от потребителите му са "автоматизирани или от ботове".

Според доклада основателят и главен изпълнителен директор на приложението Абрахам Шафи многократно е твърдял в продължение на няколко години, че приложението има приблизително 20 милиона потребители.

Компанията набра близо 200 милиона долара от технологични инвеститори.

С течение на времето бордът на инвеститорите се усъмнява, в данните на Шафи. Така стартира вътрешно разследване. В резултат на него приложението IRL трябва да бъде затворено изцяло и капиталът да бъде върнат на инвеститорите.

"Въз основа на тези констатации", каза говорител на IRL пред The Information, "мнозинството от акционерите заключиха, че перспективите на компанията за бъдещето са неустойчиви."

Двадесет милиона потребители е зашеметяващо число за фабрикуване и степента, до която Шафи успява да заблуди инвестиционните фондове, е почти впечатляваща.

Измамата му продължава 5 години, но с течение на времето става все по-очевидна. Миналата година компанията дори уволнява голям брой от служителите си на фона на нов грант от 170 милиона долара, което кара инвеститорите да се усъмнят още повече.