Първият средокеански космодрум на SpaceX, наречен "Деймос", вече е в процес на изграждане. Очаква се платформата да започне работа през следващата година, съобщи Илън Мъск, предава technews.bg.

Платформата за изстрелване, разположена сред морето, е част от предстоящата ракетна система Starship, уточнява Мъск в Twitter. Още миналата година той сподели, че планира изграждане на два средокеански космодрума "Деймос" и "Фобос" - на имената на луните на Марс.

"Деймос" е предназначена да се използва като платформа за излитане и кацане на космическите кораби на SpaceX, които Мъск възнамерява да изпраща до Марс. За целта SpaceX закупи две петролни платформи край бреговете на Тексас по-рано тази година, отбелязва Business Insider. Те ще станат плаващи стартови площадки за Starship.

Последният прототип на Starship направи безопасно излитане и кацане по-рано този месец. Ракетата за многократна употреба може да се превърне във фактор, "променящ правилата на играта при космическите пътувания", коментира BBC.