Стотици протестираха днес срещу Амазон (Amazon) във Франция, особено на места, където американският гигант за онлайн търговия планира да създаде нови големи логистични центрове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Френската полиция съобщи, че около 800 души са се събрали на терена на планиран склад на Амазон с площ 38 000 квадратни метра в село Фурнес, близо до Авиньон. Организаторите, цитирани от АФП, твърдят, че са се появили 1000 души.

Те планираха да засадят храсти пред транспарант с надпис "Спрете Амазон" в селото, намиращо се в близост до сводестия римски мост от 1-ви век Понт дю Гар, който е част от Световното наследство.

Те образуваха жива верига край магистрала и пускаха балони, за да покажат колко голям би бил складът.

Около 200 души се събраха пред друг логистичен обект на Амазон в Каркьофу, предградие на западния град Нант, съобщиха организаторите пред АФП.

В Енсисхайм, регион Горен Рейн, демонстрация събра около 100 души срещу изграждането на гигантски склад върху над 15 хектара бивша земеделска земя.

"Амазон, фискален вампир", "Спрете Амазон", "Без мегасклад, нито тук, нито другаде", гласяха плакатите.

А в Они, департамент Мозел, около 50 души протестираха на кръгово кръстовище пред мястото на бившата авиобаза "Фрескати", което ще се използва като обект на Амазон.