От средата на 1990 г. Русия активно предлага своя изтребител Су-30 на пазара. До голяма степен той е усъвършенствана версия на дебютиралия по съветско време Су-27. Последният е разработен като отговор на американския F-15 Eagle. Оказва се, че през 2022 г. Су-30 има клиенти на 4 континента и изпреварва F-15 по продажби.

Вижте как изглеждат Су-30 и F-15 >> >> >>

Руският самолет печели клиенти заради изключително доброто си съотношение цена/качество. Той е двудвигателен многоцелеви изтребител със свръхманевреност и модерна електроника. Освен за завоюване на въздушно превъзходство, Су-30 може да поразява цели на земята или във водата.

Индийската модификация, Су-30МКИ, стана основата на повечето бъдещи версии на Су-30, произвеждани както за износ, така и за самите ВВС и ВМС на Русия, които със закъснение започнаха да придобиват Су-30 през 2009 г.

F-15 Eagle има съпоставими способности със Су-30 в редица области, като американският самолет е малко по-бърз, но с много по-ниска маневреност. Макар със сходни възможности, разликата в цената е двойна и в полза на Су-30.

Експертите посочват, че Су-30 е по-евтин и от F-16, въпреки че последният е боен самолет от по-нисък клас.

Освен това Русия е готова да продаде изтребителя на почти всеки купувач - от Уганда и Ангола до Китай, Индонезия и Индия. За разлика от това F-15 е запазен само за най-близките партньори на САЩ.

САЩ налагат и редица ограничения за това как могат да бъдат използвани изтребителите и дори в кои бази могат да бъдат разположени те. Рестрикциите са особено строги за самолети от по-висок клас като F-15. За сравнения руския Су-30 може да се използва свободно.

Наличието на няколко варианта, които да отговарят на бюджетите и изискванията на различни клиенти също помага за популярността на Су-30.

Висококачествените варианти MKM, MKI и MKA са продадени в Малайзия, Индия и Алжир, а по-евтиния MK2 намира клиенти, като Венецуела, Ангола и Виетнам.

Докато Су-30 остава в масово производство като по-евтина алтернатива на по-модерния и способен Су-35, то цената на F-15 се е повишила значително и дори надвишава тази на "невидимия" F-35A, което го прави най-скъпият американски изтребител наличен за износ.

Вариантите F-15SG, F-15SA и F-15Q са разработени съответно за Сингапур, Саудитска Арабия и Катар и интегрират усъвършенствани радари AESA, които са по-способни от еквивалентните сензори в Су-30. Американските боеприпаси също са доста по-скъпи.

Крайната разбивка показва, че експлоатацията на F-15, заедно с цената му, надвишава 3-4 пъти тази на Су-30.

САЩ обаче имат ефективно оръжие срещу руския самолет. Съединените щати заплашват всички потенциални клиенти на руски самолети с налагането на икономически санкции срещу тях. Това е официална политика на Вашингтон от 2018 година насам.

Въпреки това Су-30 има със 100 продажби повече спрямо F-15.