Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск иска да превърне всеки дом в малка електроцентрала, която да генерира и дори да доставя енергия обратно в електрическата мрежа. За целта компанията вече предлага освен соларни панели, също и домашни батерии, позволяващи на всяко домакинство да съхранява електроенергия.

Tesla продава само слънчеви панели от години - откакто придоби друго дружество с участието на Мъск, наречено Solar city. Неотдавна компанията представи и своите домашни батерии. Сега тя надгражда тази стратегия с цел да мащабира бизнеса си.

"Това ще бъде от полза не само за Tesla, но и за комуналните услуги", каза Мъск по време на среща с инвеститори. Той посочи скорошните проблеми с електричеството в Калифорния и Тексас като доказателство, че надеждността на мрежата се превръща във все по-важен въпрос.

Миналата седмица компанията промени уебсайта си, така че да попречи на клиентите да купуват само отделни продукти за събиране и съхранение на слънчева енергия. Вместо това, електронният магазин вече предлага цели системи на клиентите си.