Въпреки успеха на Tesla в Европа, големите Model S и Model X всъщност не са представителни за повечето автомобили, които виждаме по пътищата на Стария континент. В момента компанията изгражда "гигафабрика" в Берлин, като същевременно планира да отвори там и дизайнерско студио, предава technews.bg.

В YouTube видео Илон Мъск разкри, че дизайнерското студио ще проектира превозно средство, което е по-подходящо за претоварените и понякога тесни пътища в Европа. По неговите думи, в Европа има много талантливи дизайнери и инженери. Най-добрите от тях искат да работят някъде, където могат да създават оригинални дизайни.

"Те не искат просто да правят европейската версия на нещо, което е проектирано в Калифорния", казва Мъск, подчертавайки намерението на Tesla да привлече в Берлин най-добрите таланти, които създават оригинален дизайн.

Илон Мъск повдига леко и завесата пред бъдещия електромобил, който трябва да посрещне нуждите на европейските потребители. Според него, за Европа би имало смисъл да се направи компактен автомобил - може би хечбек или нещо подобно. Нещо, което искат повечето хора в даден регион.

Докато в САЩ автомобилите са по-големи, поради личните предпочитания на американците, в Европа колите са по-малки. "Ако се опитате да паркирате в оживена градска среда е важно да имате кола, която да се побере на тесни места за паркиране", размишлява Илон Мъск.

Tesla вече работи върху електромобил за 25 000 долара и вероятно това е колата, която компанията ще изнася по целия свят. Илон Мъск обаче не разкрива срокове за пускане на модела, а фокусът на Tesla върху Model Y в момента предполага, че могат да минат няколко години, преди компактният електромобил да излезе на пазара.