Пасивният екзоскелет за руската армия, който стана една от сензациите на форума "Армия 2018", бе предоставен на журналист от телевизионния канал "Звезда" за тестване. Той незабавно облече новото си оборудване и дори потича с него, предава Russia Beyond.

За разлика от западните модели, руският екзоскелет няма сензори и серво мотор. Неговата активна версия също е в етап на развитие, но тайната на успеха на пасивния екзоскелет е в неговата простота и надеждност. Карбонов скелет покрива краката, талията и раменете, с равномерно разпределение на тежестта. Той позволява на войника лесно да носи раница с до 50 килограма друго оборудване.

По време на изпитанията в Сирия екзоскелетите много помогнаха на руснаците като им позволиха да носят големи товари. Това бе важно за инженерите на робота "Уран-6", защото неговият контролен панел и комуникационно оборудване са много тежки.

Новото оборудване беше тествано и от журналисти. Екзоскелетът се облича за минути и се съблича за 20 секунди. Товарът се прикрепя към задната платформа за лекота и стабилност на разтоварването. За да направите това е достатъчно да издърпате специален колан. Репортерът, обучен да използва екзоскелета, успя да тича с 50 килограма на гърба си, а умората му бе значително по-малка.