Роботите ежедневно допринасят за ефективността и производителността в бизнеса по целия свят. И когато Матания Хоровиц, основател на AMP Robotics, открива колко неефективен е бизнесът за рециклиране, той решава да измисли нещо. Резултатът е робот с три ръце, който преглежда боклуците на конвейера, взема решения и сортира материалите за рециклиране, предава technews.bg.

"Има огромно количество стойност във всичката хартия, пластмаса и метал, които в момента заминават на сметището", обяснява Хоровиц във видео. "Проблемът е, че стойността на този материал наистина е спъната заради разходите за сортирането на боклуците в центровете за рециклиране".

Досадното ръчно сортиране вече може да се извърши от робот, способен да анализира и сортира 80 пластмасови, метални и хартиени предмета за рециклиране всяка минута. Това е дваж повече в сравнение с хората-сортировачи. Освен това точността се оценява на 99%.

"Можем да разпознаем съвсем малки материали като например капачка за шише, или пък много специфични, като например капсула за кафе... които може да изискват вторична обработка, за да се гарантира, че се рециклират", казва Хоровиц, цитиран от inhabitat.

Роботът използва същата техника за "виждане" като самоуправляемите автомобили. Това му позволява да анализира и да взема решения относно материалите, когато се приближават на конвейера. Тогава или казва на вакуумната си ръка да вземе даден елемент, или да го остави да продължи по движещата се пътечка.

Системата е базирана на изкуствен интелект, който ѝ позволява непрекъснато да подобрява точността, включително да се научи да идентифицира смачкани или избледнели чашки и съдове.

Подобна машина може драстично да увеличи количеството рециклирани и повторно използвани материали. Това, от своя страна, означава намаляване на отпадъците, които отиват на депото.

Въпреки че цялата система е доста високотехнологична и звучи малко научно-фантастично, инсталацията лесно се монтира върху конвейерни ленти само за 48 часа. AMP Robotics обаче признава цената на загубата на човешка работа и насърчава програмите за преквалификация.