Анализаторската компания TrendForce съобщава, че цените на традиционните течнокристални (LCD) панели продължават да падат. В тази ситуация производителите са принудени да намалят предварително планираните обеми на производство на панели.

Очаква се цената на LCD панелите да спадне до рекордно ниско ниво в близките месеци. Моделите с диагонал от 32 и 43 инча са поевтинели средно с 5-6 долара в последните месеци. В началото на юни цената на 55-инчовите панели спадна със 7 щ. долара, а 65- и 75-инчовите дисплеи бяха с 12-14 щ. долара по-евтини.

За да компенсират спада на разходите, производителите са принудени да преразгледат плановете си за производство на панели. През третото тримесечие общото производство на LCD дисплеи ще бъде с 12% по-ниско от предварително планираното. Към момента китайските компании BOE, CSOT и HKC произвеждат около 66% от всички телевизионни панели. През следващото тримесечие те ще намалят производството с 15,8 % в сравнение с първоначалния план и с 2 % в сравнение с текущото тримесечие.

Тайванските производители на панели осигуряват почти 20 % от доставките на телевизионни панели и също са принудени да коригират производството си. Корейските производители са насочили вниманието си към технологии като OLED, QD-OLED и QLED.