Всички разсекретени файлове с информация за неидентифицирани летящи обекти, с които ЦРУ разполага, вече са свободно достъпни в интернет. Файловете са публикувани в лесен за използване PDF формат с възможност за търсене, предава technews.bg.

Несъмнено, подобни материали ще бъдат посрещнати с огромен интерес от аудиторията. Всички файлове на ЦРУ, свързани с НЛО, са достъпни на сайта Black Vault - частна база данни за декласифицирани записи, която събира документи от 1996 г.

Но макар ЦРУ да твърди, че е публикувало пълната колекция с материали, няма начин това да бъде потвърдено, коментира Black Vault. Някои записи, както е отбелязано на сайта, са редактирани предварително, докато в други липсва част от информацията.

Архивните файлове съдържат някои странни и забавни истории. Например, има документ за "сасовските взривове". Инцидентът е станал в град Сасово, област Рязан, през 1991 г., когато мистериозна експлозия остави 28-метров кратер в земята. Този взрив беше предшестван от "странен рев" и "огнена сфера".

Джон Гринуолд-младши, който основа Black Vault и се бори за свободен достъп до записите за НЛО в продължение на десетилетия, казва пред Motherboard, че прави това, защото "обществото има право да знае!"

Законът за публичното финансиране, подписан от Доналд Тръмп през декември, също така гарантира, че всички разузнавателни агенции на САЩ - от ФБР до ЦРУ - ще предадат на Конгреса цялата информация, която имат за НЛО, през 2021 г. Това означава, че тези документи вероятно също ще станат свободно достъпни.