От няколко години Турция активно разработва активно безпилотни летателни апарати (БЛА) за нападателни и разузнавателни мисии. Затова не е изненадващо, че сега турски инженери са разработили дрон-камикадзе Simsek, предава technews.bg.

Представители на Turkish Aerospace, разработчика на устройството, разкриха неговата роля по време на бойни операции. Безпилотният апарат е проектиран да атакува с последваща експлозия на бойна глава, съобщава TopWar.

Turkish Aerospace Industries

Simsek се изстрелва от друг, по-голям БЛА. Благодарение на това, устройството може да се счита за представител на ново поколение дрон - такъв, който се доставя от друг безпилотен апарат.

Максималната скорост на безпилотното камикадзе е 740 км/ч.

За първи път стана известно за новия безпилотен дрон-камикадзе през април. В интервю за CNN Turk шефът на Turkish Aerospace Темел Котил разкри, че устройството е способно да носи до 5 кг взривни вещества.

Освен това иновативният боен дрон-камикадзе знае как да доставя взривните вещества на разстояние от около 100-200 км след изстрелването си от друг безпилотен апарат.