Флагманът на британския флот, самолетоносачът HMS Queen Elizabeth, постави рекорд с най-много стелтове на палубата си. На публикувани снимки се виждат 14 бройки от изтребителите F-35B. Досега рекорда принадлежеше на САЩ, които бяха разположили 13 бройки от същия стелт самолет на палубата си.

Вижте снимки >> >> >>

Самолетоносачът не е ядрен, а разчита на комбинация от газови турбини и дизелови генератори. Един F-35B е способен да носи 6 800 килограма въоръжение. Това означава, че групата, базирана на британския кораб може да носи общо над 95 000 килограма въоръжение. Това дава големи възможности на британския флот да нанася прецизни и мощни удари по точки на хиляди километри от Лондон.

HMS Queen Elizabeth е едни от най-новите британски военни придобивки. Пуснат на вода през 2017 година, той разполага с пълните си способности едва от тази години.

В последните години Великобритания инвестира доста във въоръжените си сили. Наред с военноморските сили и авиацията, Лондон планира да модернизира танковете си, както и да придобие нови дронове.