Volkswagen е създала огромен екип от програмисти, които да направят собствена операционна система за компанията. Очакванията са тя да се появи в някои от новите й автомобили следващата година, съобщава Bloomberg.

Платформата е част от инвестиционен план за 8 млрд. евро, който предвижда да постави софтуера като един от основните приоритети на Volkswagen през следващите години.

Първата стъпка е да се обединят IT отделите на всички 12 автомобилни бранда, които са част от групата. Това означава, че Volkswagen планира да създаде екип от около 10 000 програмисти. Отделен въпрос е дали ще може да намери толкова много кадри в един от най-конкурентните браншове. Около половината от тях първоначално ще работят по vw.os. Това е платформата, която ще се използва от всички нови модели на Volkswagen, като ще започне да навлиза постепенно от следващата година. Операционната система ще е унифицирана и ще може да се използва от всякакви автомобили, включително хибриди и изцяло електрически.

Първата кола с vw.os ще бъде електрическият хечбек ID.3. Целта на VW е до 2025 г. всички нови модели да са преминали към платформата. Това не означава, че всички модели, включително и на другите брандове, ще изглеждат еднакво. Платформата vw.os ще е в основата на управлението на системите на автомобила, но брандовете ще могат да добавят и махат функции и да персонализират дизайна на интерфейса. Така че няма да има ситуация в която Volkswagen Polo и Lamborghini имат една и съща мултимедийна система.