Руските военни летци може да получат на въоръжение комплект, състоящ се от картечен пистолет ППК-20 и компактен пистолет "Лебедев". Освен това за първи път ще могат да вземат картечния пистолет на полети, предава Russia Beyond.

Вижте как изглеждат оръжията на руските летци >> >> >>

Както съобщава РИА "Новости", позовавайки се на източник в самолетостроителния отрасъл, предполага се, че картечният пистолет може да бъде включен в носимия авариен запас (НАЗ), пише "Российская газета".

Сега в него влизат аптечка, храна, нож, средства за радиовръзка и някои неща от първа необходимост. Също така пилотът има възможност да вземе в летателния комбинезон лично стрелково оръжие - пистолет "Макаров" или "Стечкин" и гранати.

Отбелязва се, че картечният пистолет включва авариен запас, който се разполага в катапултиращото кресло и се слага на окачващата система на пилота, в рамките на изпълнението на заповедта на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

"Планира се НАЗ да се комплектова с картечни пистолети, а екипажът да се снабди с пистолети за разполагане под тактическата жилетка", цитира агенцията събеседника си.

Също така се съобщава и за вече преминалите военнотехнически експерименти, в които са участвали няколко десетки екипажи на изтребителната и изтребително-бомбардировъчната авиация. Според резултатите от затворено допитване пилотите дават най-висока оценка на комплекса, състоящ се от картечен пистолет ППК-20 и пистолет ПЛК.

Командването на ВКС трябва да одобри избора, направен от военните летци. В този случай ППК-20 и ПЛК ще бъдат включени в комплектите за оцеляване на всички руски бойни самолети.

ППК-20 тежи 2,9 кг, с патрони 9x19 Parabellum, има прибор за безшумна стелба, сгъваем приклад и пълнител с 30 патрона. ПЛК, също оборудван също с патрони 9x19, се отличава със своите намалени размери.

Русия смята да направи своите пилоти по-подготвени за аварийно катапултиране във вражеска територия.