Компанията за разработка на автономни превозни средства Waymo ще тества услугата си за таксита в Сан Франциско, САЩ. Това съобщиха от дружество, собственост на технологичния гигант Alphabet, част от който е Google.

Желаещите да се повозят реално ще изпитват колите и тяхната безопаност. Избраните граждани ще могат да се присъединят към т. нар. група Trusted Testers. С покана за програмата, те ще имат възможността да използват приложението Waymo One, за да се возят на автономните автомобили, модел Jaguar I-Pace.

Waymo описва програмата Trusted Tester като "фокусирано върху изследванията" усилие, предназначено да помогне на компанията да събира обратна връзка от потребителите. Надеждите са това да подобри услугата, ако по нея има някакви несъвършенства.

"Стартирахме тази програма миналата седмица с няколко души и сега разширяваме програмата до всички заинтересовани в Сан Франциско", заявиха от компанията.

Подобно на щата Аризона, властите на Сан Франциско няма да позволят колите на Waymo да се движат без човешки надзор на задната седалка. Фирмата ще разположи служители в колите, за да гарантира, че технологията Waymo Driver от пето поколение няма да се обърка по сложните еднопосочни улици и хълмове в града.

Новината идва след като Waymo наскоро обяви, че изпълнителният директор Джон Крафчик напуска, за да се насочи към други проекти. Някои обаче смятат, че Крафчик е бил твърде пасивен, за да тласне компанията към комерсиализация, поради което е бил отстранен от нея.