Светът на видеонаблюдението постоянно се променя и развива, а една от най-новите възможности да защитите своя дом са соларните камери. Освен че предлагат допълнителна сигурност и удобство, тези устройства предоставят невероятна възможност да спестите енергия. Защо да ги предпочетете за своя дом? Ето какво ни споделиха специалистите от онлайн магазин Kassabasystems.

Какво прави соларните камери по-честият избор?

Това са устройства за видеонаблюдение, които използват като основен източник на захранване светлината от слънцето. Това е значително предимство, тъй като намалява необходимостта от постоянно електрическо захранване или смяна на батерии. Те се превръщат в едно от предпочитаните решения за видеонаблюдение на отдалечени и обезлюдени места защото притежават:

  1. Самостоятелно захранване - оборудвани със соларни панели, които генерират електричество от слънчевата светлина. Това ги прави идеални за разполагане на места, където електрозахранването е ограничено или изобщо липсва такова.
  2. Намаляване на разходите - тъй като не изискват електрическо захранване, могат да намалят месечните разходи за енергия.
  3. Устойчивост на времето - в повечето случаи са изработени от устойчиви на различните атмосферни условия материали, което ги прави идеални за използване на открито.
  4. Налични са модели със слот за 4G SIM карта за данни, което ги прави подходящи за употреба освен на места където липсва електрическо захранване и на места, където интернет свързаността може да се осъществи само от мобилен оператор

Използването на соларни камери подобрява ли сигурността?

Соларните камери могат да бъдат изключително полезни, ако искате да подобрите сигурността на вашия дом. Те могат да бъдат настроени да охраняват всяка територия от имота ви, така че да ви осигурят спокойствие чрез възможността за непрекъснато наблюдение.

Едно от най-големите им предимства е продължаващата им работа дори при прекъсване на електрозахранването. Благодарение на това, че се захранват от собствените си слънчеви панели, могат да съхраняват енергията си нощно време или в облачни дни. Това ги прави изключително надеждни.

Тези устройства обикновено са снабдени със сензори за движение, които активират записа само когато засекат движение. Това може да ви помогне да идентифицирате потенциални нарушители и да предприемете моментални действия, когатото е необходимо.

Друг техен плюс е, че могат да предоставят живо видеонаблюдение и записи, които да бъдат достъпни онлайн през смартфон и таблет. Това означава, че можете да проверите своя дом във всеки момент, където и да се намирате стига да имате интернет връзка на мобилния си телефон.

С какво трябва да се съобразите при избора си на соларни камери?

Освен сензорите за движение и обхвата на наблюдение, има и други технически спецификации и функции, които са важни при избора на соларна камера. Ако сте решили, че този вид устройства са правилният избор за вас, има няколко важни фактори, които трябва да вземете под внимание, преди да направите покупка:

  • резолюци - колкото е по-високата резолюцията, толкова по-детайлно изображение ще предава. Това е особено важно, ако искате да разпознаете лица или номера на автомобили;
  • мощност на соларния панел - уверете се, че избраният от вас модел има достатъчно мощен соларен панел, който може да я захранва постоянно;
  • видимост при нощни условия - многото соларни камери имат вградени инфрачервени светодиоди, които осигуряват наблюдение през нощта. Убедете се, че картината, която предават, е ясна, за да различавате ясно заснетите обекти;
  • устойчивост на атмосферни условия - тъй като са предназначени за външна употреба, те трябва да са устойчиви на различни метеорологични условия като дъжд, сняг, екстремни температури и прах;
  • скритост - възможността да я разположите на скрити места може да бъде от значение, ако искате да избегнете излишно привличане на внимание. Затова са подходящи моделите със соларен панел, който не е част от самата камера;
  • достъп до слънчева светлина - преди да инсталирате своето записващо устройство, уверете се, че тя ще има достъп до достатъчно слънчева светлина през деня, за да може да се зарежда ефективно.

Избирайки соларна камера, е важно да вземете предвид тези фактори, за да намерите най-подходящия модел за вашите нужди.

Съвети за ефективно използване на соларните камери

За максимална ефективност е важно те да бъдат правилно разположени. Инсталирайте ги на места, които получават достатъчно слънчева светлина през деня. Уверете се, че обхватът на камерата е достатъчно голям, за да покрива всички точки за видеонаблюдение на вашия имот. Периодично почиствайте слънчевите панели от прах и мръсотия, за да поддържате най-висока ефективност на зареждане.

Има ли ограничение на живота на батериите?

Въпреки че соларните камери не се нуждаят от електрическа мрежа за функциониране, имат своите малки недостатъци. Основното ограничение се появява, когато метеорологичните условия са неблагоприятни за продължителен период от време. Стандартният капацитет на батерията ще издържи един ден при оптимални слънчеви условия. Този вид модели притежават уникалното предимство, че продължават да събират енергия дори и при облачно време.

Може ли да предоставите на друг човек достъп за видеонаблюдение?

В света на модерните технологии почти всичко е възможно. В ръководството за употреба на повечето модели ще намерите подробни указания как да дадете достъп до вашата камера на друго лице. Най-простият вариант е да предоставите потребителското име и паролата, с които сте се регистрирали в приложението. Така вторият потребител ще има пълни права, включително и да преглежда записите, да управлява настройките и дори да добавя или премахва камери от системата.

В някои случаи обаче, може да предоставите ограничени права. Например, можете да искате някой да може да гледа в реално време, но да не има право да управлява настройките или да преглежда архивираните записи. В такива ситуации, повечето соларни камери предлагат възможност за споделяне на "гост" или "ограничен" достъп. Това обикновено изисква другият потребител да създаде свой собствен профил в приложението, към който вие можете да дадете определени права за достъп.